Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Корупция раздира гръцките данъчни управления

04 Януари 2012 / 15:01:03  GRReporter
1089 прочитания

 

Гръцкият административен съд установи нов случай на корупция в столичната данъчна служба, който е лишил държавата от стотици хиляди евро. Комбината е оформена след последната данъчна амнистия, която правителството на Георгиос Папандреу установи в края 2010. С нея държавното управление даде възможност на предприемачите да опростят евентуални стари грехове към държавната хазна, като изплатят определена сума, изчислена на база средния оборот на фирмата за последните 10 години и фиксиран коефициент. Ако компаниите или едноличните търговци решат, че няма какво да крият не плащат сумата определена за данъчното амнистиране и подлежат на проверка от съответната данъчна служба.

Много предприемачи побързаха да платят поисканото, за да си нямат взимане-даване с данъчните. Други решиха, че няма да се поддадат на отчаяните мерки на правителството да събере някой цент в хазната и отказаха да платят. Трети просто знаеха, че няма от какво да се притесняват в случай на данъчна проверка. Много предприятия обаче решиха да не рискуват данъчните служби да се бъркат по старите им книжа и побързаха да платят поисканото. В контролните служби са се намерили служители, които са успяли да се възползват от процеса и срещу известна сума са намалявали значително задълженията определени от данъната амнистия или наложени глоби.

Случаят разкрит от административния съд сочи, че служители на контролните органи са намалили глобата на една компания от 620 хиляди евро на 20 хиляди евро. Според документацията предоставена от Министерството на финансите сумата възникнала от данъчната амнистия е била 420 хиляди евро. Данъчни служители с влияние са променили данните в електронната система Taxis и са заложили, че дължимата сума е само 20 хиляди евро, които били платени. След проверката и с допълнителни глоби сумата върху въпросното дружество се е оказала 620 хиляди евро.

Пример за това как отделни граждани могат да заобикалят закона без значение колкото пари дължат на държавата е историята на 66-годишния Анастасиос Киологлу. Днес гръцките медии гръмнаха, че бизнесменът дължал на данъчните 20 милиона евро и бил задържан от полицията. Поискал отлагане на съдебния процес по бързата процедура и молбата му била одобрена. Киологлу е собственик на фирма за санитарно оборудване и собственик на баскетболния отбор Арис от Солун. Той е стар познайник на правосъдието и неговото име е замесено в няколко крупционни скандала, от които той се измъква със сравнително леки щети.

Преди няколко години данъчните установили при проверка, че компанията му има нередовни книжа. През 2002 той и децата му са изправени пред съда за издаването на фиктивни фактури. Присъдата излиза през 2005 и включва няколко години затвор с право на обжалване. Киологлу решил, че има начин да отърве кожата. Отишъл с предложение за подкуп при тримата надзорници, които провели проверката във фирмата. Те трябвало да променят първоначалните си показания с нови, които биха били по-благоприятни за него и синовете му и биха намалили строгостта на присъдите. Данъчните поискали 30 хиляди евро за “услугата”. Киологлу отишъл в полицията, от където му дали белязани пари. Двама от тримата подкупни данъчни били прибрани с пари от откупа и осъдени по бързата процедура. Шест години по-късно бизнесменът е натрупал нови грехове на гърба си и отново ще дава обяснения пред съда. Този път как се натрупват 20 милиона евро неплатени данъци, без никой да не забележи проблема още от първия милион.

Незаконната търговия с горива също заема значителни размери в Гърция. Анонимни източници от Министерството на развитието и конкурентността твърдят пред Етнос, че е създаден сериозен механизъм от служители в митниците, данъчните управления, Министрството на финансите и търговците на едро, който възпрепятства поставянето на завършена система за следена на търговията с гориво. От контрабадната търговия с горива държавата губи всяка година между 500 милиона евро и един милиард евро, а търговците, които действат в сенките на сивата икономика на този сектор имат между четири и пет милиарда евро оборот годишно. Според източниците на министерството в незаконната търговия с горива са забъркани много често висшестоящи представители на полицейските отдели в големи гръцки общини. 

Категории: ИкономикаПазари корупция Гърция данъчни задължения контрабажда горива
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus