Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Корабоплаването остава златното перо на гръцката икономика

14 Октомври 2013 / 19:10:17  Анастасия Балездрова
1560 прочитания

13,4 милиарда евро е приносът на гръцкото корабоплаване в брутния вътрешен продукт на Гърция. Това се равнява на почти 7 на сто от общата му стойност, сочат данните от изследването на международната консултантска компания Boston Consulting Group, което бе представено в Атина.

От анализа става ясно, че директният принос е почти 7,6 милиарда евро или 3,5 на сто от БВП, като 6,5 милиарда са продукт на океанското корабоплаване. Непрекият принос на корабната индустрия или парите, които отиват към други професионални групи, предоставящи услуги възлиза на 2,3 милиарда евро.  

„Корабоплаването е един от отраслите в гръцката икономика, които имат конкурентно предимство в глобален план. Показателен е фактът, че експлоатационните разходи на гръцкия флот са с 23 на сто по-конкурентни в сравнение със средната стойност за целия свят. Това е едно важно послание за привличането на инвестиции, което е приоритет на гръцката икономика през този период”, заяви ръководителката на изследванията в сектора на корабоплаването за Югоизточна Европа в BCG Камил Еглоф – Гика.

Тя посочи, че 3 700 гръцки кораба съставят 16 на сто от световния и 40 на сто от европейския флот. Заетите в корабоплаването са 200 000 души или 4,5 на сто от работещите в Гърция.

„През 2012 приходите от  корабоплаването са били 12 милиарда евро, докато от туризма – 10 милиарда”, заяви Еглоф-Гика. В същото време обаче допълни, че тази сума не остава в Гърция. „Част от парите се използват извън страната, например за закупуването на нови кораби от чуждестранни корабостроителници. Други – за инвестиции в чужбина, след като възможностите за инвестиции в Гърция са ограничени”.

Въпреки това, според експертите корабоплавателната индустрия инвестира в други важни отрасли на гръцката икономика, като енергетиката, транспорта, строителството, банковия сектор, туризма, технологиите и търговията на дребно и по този начин допринася допълнително за развитието на гръцката икономика.

Корабните компании, които в голямото си мнозинство се управляват от семейства с дълга традиция в корабоплаването развиват богата благотворителна дейност. Като примери бяха посочени фондациите, които носят имената на фамилиите Онасис, Ниархос, Евгенидис, Лацис, Лемос, Ласкаридис, Патерас, Цакос и други. Според експертите от BCG сумите за благотворителност не са включени в представените цифри.

В заключение те заявиха, че корабната индустрия може да се превърне в основен двигател на гръцката икономика и предложиха пет конкретни примера на добри практики на световно ниво, които биха могли да повишат нейния принос:

- включването на корабоплаването в дългосрочната политика на развитие на страната по примера на Швеция. Съвсем наскоро правителството в Стокхолм обяви план за действие с цел да увеличи конкурентността на корабоплаването на страната на международния пазар.

- опростяване на процедурите по откриването на фирми и ограничаване на бюрокрацията, както в Сингапур, където е била въведена електронна система, която функционира денонощно.

- утвърждаване на стабилна и конкурентна правна рамка с цел да бъдат привлечени инвестиции за създаването на корабни бази по примера на Малта. Островната страна стимулира повишаването на броя на новите кораби, които плават под нейния флаг и в резултат нейният корабен регистър е най-големият в Европа.

- повишение на броя на новоприетите в морските училища, за да се увеличи броят на заетите в сектора гърци. Практиката идва от Великобритания, която финансира морските училища. В резултат на това броят на учениците в морските академии се е удвоил през последните десет години.

- подобрение в качеството на образованието и учредяване на частни морски училища по примера на Филипините, които са световни водачи в обучението на морски кадри и следват международните стандарти.

От BCG заявиха, че изследването е финансирано със собствени средства и без участието на корабни компании. Резултатите са били изпратени на премиера Андонис Самарас и министрите на развитието и корабоплаването с цел да се предприемат мерки за стимулирането на печелившия бизнес.

Във връзка със сравнението между приноса на корабоплаването и туризма в гръцката икономика заслужава да се отбележи широко коментираният факт, че приходите от туризма се разпределят между много и различни компании в сферата на услугите, докато приходите от корабоплаването отиват само у техните собственици.

Категории: Икономика корабни компании корабоплаване флот
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus