Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Контролът на транспорта разединява Европейския съюз

08 Май 2014 / 17:05:18  Анастасия Балездрова
730 прочитания

Създаването на единна служба за контрол на транспортните услуги бе една от основните теми на неофициалната среща на министрите на транспорта, която се проведе в Атина в рамките на гръцкото председателство на Европейския съюз. Позициите и различията между страните-членки, както и на Европейската комисия в лицето на нейния заместник-председател и комисар по въпросите на транспорта Сийм Калас проличаха ясно и на последвалата пресконференция.

Въпросът за създаването на единна система за контрол във връзка със спазването на законодателството е бил обсъден преди около 10 дни на конференция в Париж, където френският министър на транспорта предложил да се предприемат общи действия срещу масовите нарушения от страна на компаниите, които осъществяват траснпортни превози.

„75 на сто от превозите в Европа се извършват по пътищата. Транспортът е един от най-големите сектори, на които обаче не сме обърнали необходимото внимание”, каза комисар Калас и продължи: „Действително европейското законодателство във връзка с лицензите за извършване на превози, трудовото законодателство в различните страни, седалищата на транспортните фирми и други невинаги се прилага по правилен начин. Но членовете на Пътна полиция гледат на всички тези нарушения много сериозно и следят за спазването на правилата. Разбира се, предложението на френския министър за създаване на обща служба за контрол може да бъде обсъдено”.

От своя страна гръцкият министър на инфраструктурите, транспорта и мрежите Михалис Хрисохоидис посочи, че проблемът се крие основно в нарушаването на законодателството. „Реакциите на колегите са различни според интересите на техните държави. Създаването на подобна служба е много сложна задача. Във всички случаи, днес всички се обединихме около позицията, че за тази цел е необходимо приравняване и уеднаквяване на правилата във всички страни-членки”.

Пътната сигурност бе другата голяма тема на срещата на министрите на транспорта. Калас и Хрисохоидис заявиха, че през последните 10 години в Европейския съюз ситуацията се е подобрила и това се дължи основно на строежа новите инфраструктури. Като доказателство за тази промяна Калас посочи, че през 2013 са били регистрирани 8 000 по-малко смъртни случаи по пътищата в сравнение с 2012. „Миналата година имахме 26 000 пътно-транспортни произшествия, които са по-малко от половината от регистрираните през 2001 55 000 катастрофи”, каза той.  

Комисарят заяви, че финансирането на проекти за пътни строежи продължава да се извършва чрез Европейската инвестиционна банка. Стратегията на Европейския съюз е насочена към строенето на по-безопасни и по-ефективни пътища с помощта на технологията и механизмите за финансиране.

Паралелно с това министрите са разисквали човешкия фактор в предизвикването на пътни катастрофи. Сред решенията, които са били приети са подобряването на обучението, изпитите за придобиване на свидетелство за управление на МПС и засилване на проверките както на водачите, така и на техните инструктори. Обсъжда се и обща рамка за контрол на движението.

За по-доброто сътрудничество с цел намаляването на катастрофите по европейските пътища се очаква да се създаде общоевропейска база данни на нарушителите на пътното законодателство.

Категории: Политика европейски съюз транспорт законодателство пътна сигурност
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus