Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Конкурс за иновационен селскостопански проект раздава 250 хиляди евро

28 Февруари 2013 / 21:02:02  Виктория Миндова
1174 прочитания

Докато правителството се опитва да удовлетвори кредиторите като прилага реформи със съмнителен резултат, частният сектор прави всичко възможно да развие нови възможности за икономически растеж. Доказателство е новата инициатива на Gaea със съдействието на банка Пиреос, които обявиха конкурс за иновационен проект за селскостопанска дейност. Организаторите ще отличат десетте най-добри предложения, които ще получат 25 хиляди евро безвъзмезден начален капитал.

Бюджетът предвиден за финансирането на младите предприемачи ще бъде събран от продажбата на специално за случая произведен зехтин от малкия остров Андипарос. Според проучвания зехтинът от Андипарос е един от продуктите с най-висока степен на съдържание на антиоксиданти и полезни вещества. Той ще бъде насочен единствено към пазара на САЩ. Бутилката от 500 грама оригинален extra virgin olive oil ANTIPAROS ще се продава за 50 долара. Маркетинг стратегията за набиране на средства е подкрепена от Гръцко-американската фондация и популярната майстор-готвач Cat Cora, която е също е от гръцки произход.

“До май месец ще се сме събрали средствата за финансиране на проектите”, каза с увереност пред GRReporter изпълнителният директор на Gaea Арис Кефалоянис. Той смята, че е задължение на големите компании в страната да подкрепят и стимулират предприемачесвото. То не само ще даде възможност за реализация на хора с идеи, но ще подсили стопанската дейност и конкурентоспособността на страната.

Желаещите могат да подават своите проекти за развитие на селскостопанска дейност до 30 юни тази година на адрес www.reinspiregreece.com. Те трябва да са на възраст от 18 до 35 години, да живея в Гърция или да са гърци, които пребивават в чужбина, но искат да развиват стопанска дейност в страната. Десетте победители в крайната фаза ще бъдат обявени в средата на ноември. Те ще получат и преференциално финансиране от банка Пиреос на стойност 25 хиляди евро, което ще вдигне началния капитал на предприемачите на 50 хиляди евро. Кредитът на потребителите не само е нисколихвен, но и е с много благоприятни условия за погасяване. Младите селскостопански предприемачи няма да бъдат притиснати от времето и ще имат възможност да погасят задълженията си, когато продукцията им започне да има възвращаемост. “Насърчаваме на иновативното мислене, изобретателността и креативността на младите хора. В същото време даваме стимул на експорта, който отличава гръцката бизнес общност в чужбина може да допринесе за постепенно стабилизиране на производство на страната”, заяви заместник-изпълнителният директор на Пиреос Христодулос Андониадис.

На пресконференцията за обявяване на инициативата присъства и председателят на Американското земеделско училище в Солун Панос Канелис, който ще участва в комисията за оценка на кандидатстващите проекти. Той каза, че представяната от него институция е прегърнала идеята с голям ентусиазъм и очаква, интересът на младите земеделци към инвестиционната възможност да е много голям. “Има нова генерация млади хора, които са заинтересовани да работят със земята, да станат производители и успешни бизнесмени. Ние трябва да подкрепим техните усилия с каквото можем. Гърция на европейските субсидии приключи. Сега трябва да се даде място на здравословното предприемачество”, заяви в разговор след представянето Канелис.

Категории: ИкономикаПазари конкурс земеделие селско стопанство
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus