Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Конфискациите за неплатени данъци започват

07 Юни 2012 / 20:06:29  GRReporter
1992 прочитания

Конфискации на свободни средства, на взимания от трети лица и на недвижима собственост са новите мерки, които данъчните служби започват да прилагат, за да могат да попълнят дупката в приходите според Меморандума за финансова помощ. От тази седмица данъкоплатците, които са пресрочили плащането на задължения над 3000 евро са заплашени от внезапни конфискации, а тези, които дължат на данъчните служби над 5000 евро могат да попаднат под ударите на наказателното право.

Решението за новите строги мери стана ясно след издаването на министерски указ, с който се постановиха новите строги правила. От министерството на финансите поясняват, че според Меморандума за финансова помощ през 2012 правителството трябва да събере два милиарда евро от пресрочени плащания. Това означава, че до края на юни, от който остават само 16 дни данъчните трябва да са събрали един милиард евро от пресрочени плащания.

В понеделник изтича крайният срок в Гърция за договарянето на разсрочено погасяване на задълженията на данъкоплатците към държавата. Това е последният шанс на закъсалите граждани да намалят вноската на задълженията си без да рискуват да попаднат под удара на конфискациите или задържане. Съгласно указа от министерството, от следващата седмица данъчните служби трябва да имат подробно и актуално описание на движимата и недвижима собственост на гражданите с не издължени данъци.

При много от случите на неизплатени данъчни задължения на фирми съществува проблем и от страна на държавата. Държавата почти замрази връщането на ДДС в последните две години, което затрудни допълнително състоянието на бизнеса.Освен намалените обороти, увеличените данъци и такси, липсата на банково кредитиране и поскъпването на основни продукти, гръцкият бизнес беше лишен и от връщането на ДДС поради постоянния дефицит в държавния бюджет. При случаите, когато фирми дължат неплатени данъци, но има и не върнато ДДС, данъчните ще приспадат двете суми.

Междувременно Националният статистически институт обяви, че безработицата за март 2012 е достигнала 21,9% от 15,7% през същия период миналата година. Засега няма издадено специално нареждане как да се процедира с задлъжнелите граждани, които не са си платили данъците, но са и безработни. Най-високият процент в безработицата е отделен на младежите до 25 години. При тях 53% остават извън пазара на труда през март тази година, което е с 11% по-високо от март миналата година. Във възрастовата група 25-34 години безработните също са се увеличили и от 22% през 2011, сега вече са 30%. Безработицата при жените отбелязва също сериозен скок и за март 2012 достигна 26% от 19% през същия месец на 2011.

Статистическият институт представи данни и за пазара на леките автомобили, който всяка година представя драстичен спад. За първото тримесечие на тази година новите автомобили са намалели с 44% в сравнение със същия период миналата година. За разлика от предишни години, сега и продажбата на малки мотори е “тръгнала по наклона” и между януари и април са били продадени 22% по малко мотора за разлика от първите три месеца на 2011.

Категории: ИкономикаПазари ДДС данъци такси конфискации неизплатени задължения
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus