Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Конфедерация на гръцките работници изисква 800 евро минимална работна заплата от работодателите

20 Януари 2010 / 19:01:08  Виктория Миндова
2056 прочитания

Повишаване на минималната работна заплата в Гърция от 739,56 евро в момента на 800 евро предлага Общата конфедерация на гръцките работници. Увеличението ще е в размер на 8% от настоящата стойност на минималната работна заплата и ще засегне 16% наемната работна сила на трудовия пазар. Това стана ясно след първото съвещание на конфедерацията с Камарата гръцките индустрици, Федерацията на търговците и занаятчиите и Националния съюз на гръцките търговци. Съвещанието бе по повод  договарянето на рамка за новото национално споразумение за размера на месечните възнаграждения. Целта на конфедерацията на работниците е да отвоюва по-високи месечни доходи за работещите, така че сумата на приходите им да не се намалява от нарастващата инфлация, заяви председателя на Общата конфедерация на гръцките работници Димитрис Симакополос.

Поради рецесията и неясното икономическо бъдеще, организациите- работодателки са предпазливи вдаването на обещания за повишение на минималните месечни заплати. Според данни на конфедерация на гръцките работници 14% от работещите в страната са на прага на бедността. Специалистите обявиха, че трябва да се изработи един нов модел за икономическо развитие, който да предвижда евентуални извънредни повишения на заплатите, а не намаляване на възнагражденията и съкращения на работни места.

Председателят на Камарата гръцките индустриалци Димитрис Даскалопулос заяви: „Имаме едни и същи тревоги за бъдещето както и конфедерация на работниците, както за предприятията които закриват дейността си, така и за работните места, които се губят в резултат на това. Ние сме готови на диалог, защото в суровата реалност нашите отговорности се повишиха, а възможностите ни за намиране на решение са ограничени.”

Категории: ОбществоИкономикаПолитика
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus