Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Кончита обсеби предизборната кампания в Гърция

12 Май 2014 / 13:05:43  GRReporter
1372 прочитания

Победата на Кончита Вурст на 59-то издание на Eurovision  със сигурност ще остане в историята на конкурса. Ексцентричната й външност и слабата, според много фенове песен инициираха много дискусии, които не се очаква да стихнат скоро.

В Гърция обаче, където  предизборната борба навлезе във финалната права за първия тур на местните избори идващата неделя Кончита се превърна във вдъхновение за политическа сатира.

Пример за това е карикатурата на Димитрис Хандзопулос във вестник „Та неа” с намек към управляващата коалиция. На нея двамата съпрузи водят следния диалог:

-          Нова демокрация е момичето, а ПАСОК е неговата брада.

-          Какво искаш да кажеш?

-          Че Европа подсъзнателно гласува за Гърция.

В социалните мрежи се появиха много духовити снимкови колажи с открити послания към основните играчи на гръцката политическа сцена. Редакторите на електронната „Наблюдателница” във Facebook не пожалиха никого.

На един от колажите те сатиризират лидера на ПАСОК Евангелос Венизелос, който преди седмица заплаши, че ако коалиция „Елиа” („Маслина”), в която участва партията му не получи достатъчна подкрепа на евроизборите е много вероятно тя да се оттегли от правителството и по този начин Гърция да се озове в управленческа  криза. На колажа той е показан с брада и плитки, които наподобяват особено на галския воин Обеликс, познат от комиксите за Астерикс.

„Замисляте се дали да гласувате за „Елия”, а стигнахте до там, гласувахте за някаква като Кончита. Какво друго трябва да направя”, се пита Венизелос със стиснати юмруци.

От критиката не убягва и лидерът на СИРИЗА. „Подкрепям Ципрас за председател на Европейската комисия тип „две в едно”. И поддръжник на Европа, и бунтовник срещу нея”, е посланието на Кончита за кандидата от страна на Европейската левица.  На колажа австрийската дива носи фанелка, на която е изобразена като Ернесто Че Гевара.

Традиционният през последните години лозунг на гръцката левица „Европейски народи, въстанете”  е темата на следващия фотоколаж, вдъхновен от гръцкото участие на тазгодишната Евровизия. Вместо изпълнителите Freaky Fortune и Riskykidd и гимнастика Артур Йеремян в полет над батута са представени Алексис Ципрас и настоящият и бившият главен секретар на Комунистическата партия на Гърция Димитрис Куцумбас и Алека Папарига.

Тримата скачат във въздуха, а авторите на колажа играят със смисъла на имената на истинските изпълнители на песента. Freaky Fortune е преименуван на Friki Fortune, (от фрики – ужас), а Riskykidd на „Pou ta vriskei” kid, където изразът означава: „Как измисля (тези девизи – б.а.)”.

Последният от хумористичните колажи осмива не само заканата на СИРИЗА да преобърне политическата ситуация в Европа, но и набожността на част от потребителите, които вярват в предсказания и пророчества.

На него Кончита носи монашеска шапка и носи посланието „Ще гледате Евровизия изнемогващи, но ще се подготвяте да сразите Европа”. Като автор на пророчеството е посочен „отец Кончитиос” по примера на „отец Пастициос” – профила във Facebook, чийто автор осмиваше предсказанията и пророчествата, приписвани на монаха Паисиос.

Заслужава да се отбележи, че блогърът получи присъда от 10 месеца за богохулство, въпреки че в пледоарията си подчерта, че целта му не е била да се подиграе на монаха, а да разкритикува онези, които използват неговите думи за лични цели. Според публикации в печата по-късно тази година се очаква Гръцката православна църква да канонизира отец Паисиос. 

Категории: Политика Евровизия Кончита Вурст политическа сатира гръцки политици
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus