Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Компенсират гръцките фермери за руското ембарго

10 Август 2014 / 10:08:42  GRReporter
755 прочитания

„Гръцките производители ще имат пълната подкрепа на обществото” заяви правителството чрез Министерството на вътрешните работи, което уверява, че ако има щети заради руското ембарго върху вноса на земеделски продукти, ще бъдат даден обезщетения.

В изявлението на министерството се казва, че са предприети необходимите действия, така че последствията от руското ембарго да са възможно най-малки

Целта на правителството е веднага да започнат да функционират механизми, които ще компенсират евентуалните загуби на гръцките производители чрез предаването на продуктите на вътрешния пазар или изнасянето им на други външни пазари.

Според министерството на вътрешните работи ако въпреки старанията има загуби, ще бъдат дадени съответните компенсации.

„Руският пазар е много важен за гръцките пресни земеделски продукти, но съответният оборот в абсолютни числа е ограничен и управляем на национално ниво, и още повече в Общността” се подчертава в изявлението.

„Единичните нервни реакции не помагат”

Министерството отговаря на критиките за съгласуваност с европейските решения за санкции срещу Русия, отбелязвайки, че „страната ни като държава-членка на Европейския съюз участва във формулирането и прилагането на европейското колективно решение, като се вземат предвид различни параметри с единствения критерий цялостната дългосрочна защита на националните интереси, икономически и международно-политически”.

„На международната позиция на страната и на  стратегическите национални интереси- от Кипърския въпрос до  окончателното излизане от икономическата криза не помагат фрагментирани и нервни реакции без референтна рамка и без никаква възможност да се отговори на прости въпроси за последиците и следващата стъпка" се казва още в изявлението.

Подчертава се, че гръцко-руските икономически отношения особено в туризма и енергетиката, както и като цяло търговската обмяна се развиват задоволително.

Гърция е надежден европейски партньор, който обаче използва регионалните си идентичности”

„Политически международната общност разбира, че Гърция като член на ЕС и на евроатлантическия съюз е винаги надежден европейски партньор, който  обаче използва, регионалните идентичности-балканска, средиземноморска, черноморска” и всичките си традиционни връзки, не само на двустранно ниво, но и за да осигури положително развитие на колективната европейска и евроатлантическа политика по всички големи международни теми. Винаги в рамките на международното право  и с цел мира и стабилността” се допълва в изявлението, което завършва по следния начин:

„ЕС и евроатлантическите ни партньори  трябва да разберат възможно най-бързо че не е възможно да има страни-кандидати за ЕС, които са и членове на НАТО, които участват a la carte в европейската политика и се възползват от цената, която плащат  държавите-членки”.

Категории: руско ембарго земеделска продукция обезщетения
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus