Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Когато Европа си ляга да спи, ние се сресваме и излизаме

04 Юни 2010 / 21:06:47  Емануела Карастоянова
3272 прочитания

 

„Гърците не плачат” или „Greeks don’t cry” в оригинал са думите, които тази седмица се намериха на заглавната страница на гръцкото списание FAQ. Списанието дебне атиняни в почти всяка точка на града и се разграбва като топъл хляб. Както подобава на уличната преса  FAQ се чете по спирките, в метрото, в ресторантите за бърза закуска, а някой път и у дома пред телевизора. Този път четивото с младежки дух и лежерен стил устрои „засада” на чакащите по спирките с гордото мото „гърците не плачат”. А защо ли да плачат след като по думите на журналиста Елефтериос Хараламбопулос те би трябвало всъщност да се радват? В текст-възхвала на гръцкия народ, който на моменти  напомня на книгата на Никос Диму „Нещастието да си грък” журналистът се концентрира върху  „щастието да си грък”. И открива 30 причини за това жителите на тази държава да са горди, че са гърци... За всеки ден по една, ако се замисли човек!

Сложете си розови очила и вижте с какви мисли гърците посрещат лятото. Първото под сянката на МВФ.

„Вечерта ни не свършва в 22.30ч. както е в повечето европейски градове, а започва в   21.00ч. Защото когато цяла Европа си ляга да спи ние си решем косата... и се готвим да излезем през вратата. Затова и на следващия ден  през първите два, три часа не контактуваме. Но затова пък и работим повече от осем часа. За да имаме време да приведем в ред нещата.”  

„Нищо от това, което може да бъде свършено утре не го вършим днес. Та ако свършим всичко днес какво ще правим утре?”

„Не сме заклали все още 300-та души, които ни управляват. Изхвърлиха ни навън и ни  пратиха на МВФ. Фактът, че все още не сме ги линчували е едно от най-големите постижения на съвременната ни култура, което означава, че имаме пословично въздържание, в противовес на легендите, които се насят за нас.”

„Страстта е в кръвта ни. Умираме за големи любови и големи  раздели. В тях е смисълът на нещата, не в нещо друго”.

„Никога не скучаем. Ние нямаме Soho, освен една шепа хора, но имаме много повече от това. Всичко, което е нужно за да не скучаем. Псири, Гази, Карици и други”.

 „Не сме безлични, нито оставаме незабелязани. Може да страдаме от последствията на МВФ, но вече сме известни дори и с това. Как един народ от 10 милиона жители може да пръсне във въздуха световната икономика е наистина странно и свидетелства за неговата уникалност.”

„Първенци сме и в областта на икономиката. Открихме  future date чек, аналог на който няма в нито една европейска държава и без него пазарът ни ще се срине.”

„Живеем за днес и затова страда икономиката ни. През последните почивни дни  Миконос беше залят от народ. Може да нямаме пари, но от ваканция не се отказваме по никакъв начин.”

 

„Горди сме, защото обстрелването с цветя не съществува в никоя друга държава”.

„Страдаме от синдрома на героя. Логично е, след като нямаме никакъв план. За добро или за лошо това ни прави по-различни.”

„Направихме Олимпийски игри, които останаха в историята. Може да потънахме в дългове и още да оплакваме парите, но игрите отбелязаха голям успех.”

„Горди сме, защото гърците не се борят като герои, а героите се борят като гърци” (Уинстън Чърчил)

„Горди сме, защото сме единствените, които започват със следобедно кафе и свършват  призори с узо.”

„В която точка на града и да се намираме, поглеждаме към Акропола за да се ориентираме.Той е нашият компас, нашето минало, той е връзката, която определя и напомня кои сме и какъв е нашият произход.”

„Усмивката ни е непринудена. Факт е, че не е много честа, но поне не е „дежурна”, а винаги лъчезарна. Не сме от тези, които сутрин си казват „Добро утро”, защото утрото не ни интересува.”

„Не използваме мярка когато пълним чашите си.Сякаш ще се срути заведението ако сложим малко повече питие на клиента.”

„Дай ни купон и забавление и ни вземи душата.Миналата събота театър Врахон беше пълен за Thievery Corporation. TerraVibe Park също за концерта на Боб Дилан, а малко по-късно стана лудница и на концерта на Киамос. Играем на много фронтове и то със завиден успех.”

„Часът за нас няма значение ако ни застърже стомаха. Не сме най-атлетичния  народ на  планетата, но в добрата храна сме много напред”.

„Лятото ни трае 9 месеца, а от яке имаме нужда само 10 или 15 дни през зимата. Не помним кога за последен път  сме обличали вълнена дреха... Морето ни е в краката.”

„Слънцето ни е митично. Мечта за всеки европеец, който го гледа само на пощенска картичка. Може напоследък цените ни да се покачиха прекалено много и отсреща турците да продават същата лятна мечта по-евтино, но едно е крайбрежието, друго е островът. Да не сравняваме нещата. Ела в Гърция и ще видиш.”

„Имаме едни от най-хубавите места на планетата, независимо дали говорим за море или планина. И въпреки всичко по някаква странна причина е забранено да си опънеш палатката на плажа и да спиш. По  някаква странна причина, която не искам да знам...”

„...Построихме метро. Може би това е най-същественото нещо, което направихме в съвременните си творения. Насладете му се, защото е един рядък момент, в който креативността ни намира потребителска стойност.”

„Забраната за пушене тук просто не се получи. Не сме против нея, разбираме, че тя трябва да бъде въведена. Фактът обаче, че ще ни отнеме 5 години това, което на Европа отне само два месеца показва, че не сме от най-лесните  народи в света.”

„Автодеструктивността е в ДНК-то ни толкова колкото е и възходът ни. Ние сме народ, на който оцеляването е в кръвта му. Колкото по-голям е упадъкът ни, толкова по-впечатляващо е завръщането ни. Егоизмът ни не понася повече бедствия”.

„Ние сме най-задлъжнялата държава в Европа. Не прилагаме никаква икономическа логика в живота си. Когато дойде обаче нашият ред и другите ще видят какво значи МВФ...”

Категории: лято Гърция кризаАктуално
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus