Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Кметът на Солун положи клетва със звездата на Давид

28 Август 2014 / 13:08:35  GRReporter
945 прочитания

Напук на традицията, наложила религиозен ритуал, Янис Бутарис положи гражданска клетва при поемането на втория си мандат като кмет на Солун. В допълнение, на ревера на сакото си той бе закачил лист с изобразена на него звезда на Давид и надпис „Jude” (евреин) Янис Бутарис. По този начин той пожела да припомни за Холокоста над 50 000 евреи от Солун, извършен от нацистка Германия по времето на Втората световна война. Действието на Бутарис бе и своеобразна реакция срещу наличието на представители на екстремно дясната Златна зора в новия състав на общинския съвет в Солун.

Гражданска клетва положиха и общинските съветници, избрани с бюлетината на Бутарис, представителите на СИРИЗА, Гръцката комунистическа партия, Зелените еколози и един независим. Общинските съветници от останалите партии положиха религиозна клетва, а ритуалът бе извършен от Солунския митрополит Антимос.  

Церемонията по полагането на клетвата премина под бурни протести, организирани от представители на леви и антифашистки организации. Те освиркаха депутата и новоизбран общински съветник от Златна зора Артемис Матеопулос в момента, в който той подписа клетвения протокол. От едната страна на залата се чуваше викът„Фашист”, а от другата привърженици на Златна зора аплодираха.

„Матеопуле, решетките на затворите…”, викаха левите, а златнозорците, които бяха образували човешка верига около него и го придружиха до изхода на общината, допълваха лозунга: „…са за юнаците”.

Размяната на лозунги и по време на церемонията. Нов кръг напрежение се създаде, когато кметът Бутарис призова и двете агитки да престанат.

Левите и представителите на антирасистките и антифашистки организации реагираха, като заявиха, че не са представители на двете политически крайности. „Добре, не сте двете крайности, но тук е залата на общинския съвет. Не се намирате, нито на стадиона, нито в някое кафе. Срамно е да петните залата”, заяви кметът и предупреди, че ако лозунгите не спрат ще се обади в полицията с искане всички да бъдат изнесени извън залата.

Левите продължиха с викове, че фашистите нямат място в общинския съвет, за да получат отговора на Бутарис: „За фашистите е гласувала част от гръцкия народ. Кажете на тези, които ги подкрепиха да не гласуват отново за тях”.

Протести имаше и по време на церемонията по полагането на клетва от страна на членовете на новия областен съвет в Атика. Преди началото й членове на антирасистки и антифашистки движения проведоха протестно шествие пред залата. Те останаха извън нея заедно с група привърженици на Златна зора, без да се получат пререкания между двете агитки.

снимка: kathimerini.gr

Церемонията бе повече от живописна сама по себе си, след като на нея бяха положени четири различни граждански клетви и една религиозна. Новият областен управител от СИРИЗА Рена Дуру допълни към формалната гражданска клетва : „Кълна се в честта и съвестта си да съм вярна на родината си, да спазвам конституцията и да изпълнявам добросъвестно служебните си задължения” свой текст, който гласеше: „като зачитам принципа, че всички правомощия идват и се изпълняват от народа”. Представителите на Нова демокрация и златнозорецът Илиас Панайотарос положиха религиозна клетва, а Танос Дзимерос и Костис Псараделис от партия „Пресъздай Гърция” положиха формална гражданска клетва. Танасис Пафилис от Гръцката комунистическа партия се закле да защитава интересите на народа, а Деспина Куцумба от крайнолявата АНТАРСИЯ прочете клетва срещу меморандума за финансова помощ.

Категории: Политика гражданска клетва Янис Бутарис звезда на Давид Солун общински съвет Златна зора Атика Рена Дуру
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus