Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Кметовете подкрепиха институцията "квартален полицай"

08 Януари 2010 / 17:01:35  Кремена Куцуку
1694 прочитания

42-ма кметове на общините в областта Атика се запознаха с новата стратегия за борба с престъпността и подкрепиха категорично институцията „квартален полицай”.  

На среща в министерството за защита на гражданите кметовете разказаха за проблемите в районите си и изложиха предложенията си как по-ефективно да се контролира престъпността. Обещанието за ефективно сътрудничество по райони, което си дадоха с министър Хрисохоидис и зам.-министъра на здравеопазването Фофи Генимата ще бъде следено с подобни срещи и в бъдеще. С взаимните си действия двете министерства искат да засилят мерките за сигурност на гражданите в кварталите и да предотвратят отделни райони да се превръщат в гета. Те ще усилят действията на организацията за борба с наркотиците и обещаха, че всички наркозависими ще упражняват правото си на лечение. За това ще помага и националният номер 197 за спешна нужда и справяне с кризисни случаи.

Кметове и министри обсъдиха и въпроса с финансирането на центровете за превенция на престъпността. Вече е създаден и специален код от министерството на финансите, който ще позволи да няма забавяния в плащанията. Финансирането на центровете както и до момента ще се поема наполовина от местните самоуправления и наполовина от държавата.  Въпросните центрове ще засилят действието си сред ученици и спортни запалянковци.   

Ден преди състоялата се среща министърът на образованието Ана Диамандопулу изпрати критично писмо по отношение на нивото на престъпността и незабавната необходимост от повишаване качеството на живота в столицата. Михалис Хрисохоидис не пожела да говори по случая, а негови съдружници от министерството заявиха, че тяхната институция „отговаря с дела, а не с писма”.

Освен стартирането на действието на кварталните полицаи в ход е и процедурата по поставяне на идентификационни кодове върху униформите на полицаите. Уникалният код ще представлява номерът, под който полицейските служители са регистрирани в службата. За да се вижда по-лесно, кодът на лицата от специалните части ще бъде изписван върху каските им и ще се състои от две цифри – едната ще показва подразделението на службата, към която принадлежат, а другата -номерът, под който е регистриран в нея полицаят.

Категории: престъпностмеркиполиция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus