Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Клонът на банка Marfin на булевард Стадиу никога повече няма да отвори

20 Май 2010 / 10:05:10  GRReporter
2077 прочитания

Никога повече няма да отвори клонът на Marfin на бул. Стадиу, подчерта бизнесменът и президент на банката Андреас Вгенопулос в свое писмо до служителите.

В същото писмо президентът и управителен съветник на Marfin говори, че нападението срещу банката с бомби молотоф, което причини смъртта на трима души, е „отлично организирано убийствено нападение, което нямаше да приключи докато не загинеше някой” и допълва, че всички мерки за сигурност в сградата, където се е помещавал клонът на банката са били налице.

Освен това г-н Вгенопулос заяви, че е хвърлена кал срещу компанията, която е собственик на банката чрез анонимните и подписаните от привидно съществуващи лица обвинения, които са разпространени от медиите. Той поиска да бъде направено разследване в дъбочина за активното и пасивното участие на всички, които са свързани със случая и споменава за „партийни и синдикалистични механизми”, които поддържат моралните извършители.

По-точно г-н Вгенопулос отбелязва, че „преди още да погребем мъртвите колеги, хвърлиха кал срещу нас най-вече от блогове, които публикуваха писма анонимни или подписани от измислени колеги, които не съществуват. Лъжите на анонимните или измислените ни колеги бяха разпространени без изобщо да бъде проверено дали съществуват, даже напротив – всички тези, които си търсят причина да се надигнат срещу капитала и „лошите работодатели” с ентусиазъм ги приеха за истински, всички тези, чиито партийни членове викаха пред банката „изгорете ги” и хвърляха камъни срещу тези, които се опитваха да се спасят”.

В писмото на г-н Вгенопулос Marfin е упомената като пример за добри връзки между работодателите и мнозинството от служителите и допълва, че „никога не са били поставяни пречки срещу който и да било служител, който е поискал да стачкува. Никога фактът, че са стачкували някои служители не се е отразявал върху повишението им, върху повишението на заплатата или на бонусите им.”

За служителите в клона на бул. Стадиу се отбелязва, че са ги „посетили представители на съюза на 4 и на 5 май сутринта, за да ги осведомят за стачката.” В същия този клон и преди са им хвърляли молотоф по време на демонстрации, но тогава с пожарогасителите са успели да загасят огъня, казва г-н Вгенопулос. "Служителите не са били притеснени от голямата мирна демонстрация, която е била пазена от специалните части на полицията, но ако са били притеснени никой нямаше да ги спре да затворят банката и да си тръгнат. Клонът на банка Марфин на бул. Стадиу беше снабден с 16 пожарогасителя, авариен изход, защитени от взлом прозорци, но ограниченията, които се налагат когато сградата е обявена за архитектурен паметник според законодателството не може да бъде превърната в крепост.”

В края на писмото г-н Вгенопулос обявява, че „клонът на бул. Стадиу никога повече няма да бъде отворен и 5 май ще се превърне в ден на помен за загиналите колеги, чиито семейства се превърнаха в наши семейства”.

На 5 май по време на голяма демонстрация на синдикатите на частните и държавните служители трима души загубиха живота си – две жени и един мъж, които по това време бяха на работните си места в банка Марфин на бул. Стадиу, откъдето преминаваха и демонстрантите. В 14:00 ч. демонстранти от левичарските извънпарламентарни среди хвърлиха бомби молотоф срещу банката, счупиха стъклата на банката и изляха бидон с бензин, който след това подпалиха. Тримата служители не успели да достигнат до прозорците на горните етажи на сградата, за да вземат глътка въздух и загинаха от смъртоносните газове изпълнили цялата банка.

Категории: АктуалноОбществоПолитикаМарфиндемонстрации убийство
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus