Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Климатичните промени ще се отразят добре на маслиновите дръвчета

26 Март 2014 / 15:03:22  GRReporter
1247 прочитания

Може климатичните промени да имат множество негативни последици за екосистемите на бъдещето, производителите на маслини обаче може би ще „спасят кожата“ или дори ще спечелят от тях. Според ново италианско научно изследване, маслиновите насаждения в региона на Средиземно море (и в Гърция) ще са от малкото култури, на които ще се отрази добре покачването на температурата, като ще отбележат по-висок добив и съответно по-голяма печалба.

Изследователите, начело с Луиджи Понти от Лабораторията за управление на агроекосистемите към Изследователския център Casaccia в Рим, публикували изследването си в авторитетното списание на Националната академия на науките (PNAS) на САЩ, смятат, че едно средно покачване на световната температура с 1,8 °С от 1960 до 2050, ще даде тласък на развитието на маслиновите насаждения, като същевременно ще затрудни оцеляването на най-големия им враг – маслиновата муха (Bactrocera oleae).

Снимка: http://www.tovima.gr

Според изследването, в басейна на Средиземно море, където се произвеждат 97% от маслините в световен мащаб (съгласно данни на Международния съвет по маслиновите продукти), климатичните промени ще увеличат средно с 4,1% производството и с 9,6% чистата печалба на производителите на маслини. Разбира се, не всички райони ще бъдат повлияни по един и същ начин. Най-голямо увеличение на рентабилността (в евро на декар), над 41%, ще бъде отбелязано в районите на Северна Африка, където днес средната производителност на маслиновите насаждения е ниска, докато обратно – в източната част на Средиземно море, в Близкия изток, печалбите се очаква да намалеят с около 7%.

Според изследователите, ключовият фактор за това доколко положителни ще бъдат последиците за производството на маслини и увеличаването на рентабилността, ще зависи от това доколко негативно ще се отразят климатичните промени на маслиновата муха (Bactrocera oleae). Тъй като маслиновите дръвчета издържат повече на жегата от своя враг, някои райони на Следиземно море, които днес страдат от нападенията на вредителя, ще „си отдъхнат“, защото в следващите десетилетия по-топлата околна среда ще направи невъзможен живота на въпросното насекомо.

Снимка: http://www.patrisnews.com

В изследването се предвижда, че случаите на нашествие на вредителя ще намалеят средно с 8% в басейна на Средиземно море, макар че ще има разлики в отделните райони, дори и в рамките на една страна. Така, докато в Италия и Франция  нашествията на маслиновата муха се очаква да се увеличат с почти 6%, а на Пиренейския полуостров да останат почти същите като днес, Гърция, заедно с Турция и страните от Северна Африка, е сред страните-късметлийки, където случаите на поражения се очаква да намалеят значително. Това поставя Гърция (отново заедно с Турция) в групата на държавите, в които ще бъде отбелязано най-голямото увеличение на печалбите за производителите на маслини. И обратно – в Египет, Израел и Палестина ще бъде отчетено намаляване на рентабилността.

Днес Гърция и Турция отчитат едни от най-големите печалби от насажденията, след Близкия изток. Следват Франция, Италия, Испания и Португалия, и накрая страните от Северна Африка. Не се очаква климатичните промени да нарушат тази «йерархия» и съответно да застрашат мястото на Гърция. Също така според проучването, поради климатичните промени в Гърция маслиновите дръвчета ще цъфтят и ще дават плод до 18 дни по-рано от сега (подобно нещо се очаква да се случи и на Пиренейския полуостров).

Маслината е многогодишно и издръжливо на суша дърво, което не понася ниските температури (при -8°С и повече загива), затова не вирее на север.

 

 

Категории: маслинови насаждения климатични промени научно изследване Изследователския център Casaccia в Рим
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus