Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Китайската връзка срина гръцките spread-ове

28 Януари 2010 / 08:01:47  GRReporter
965 прочитания

Съобщение на вестник Файненшъл Таймс, че гръцката държава е възложила на инвестиционната банка Goldman Sachs да продаде гръцки държавни бонове на Китай за 25 милиарда евро само за няколко часа срина атинската борса и изхвърли в нов връх гръцките spread-ове. Финансовите анализатори определиха случилото се като “черна сряда” за атинската борса, а страната получи най-неочаквана подкрепа от Дордж Сорос, който от трибуната на Световния икономически форум в Давос заяви, че вярва, че тя ще направи всичко възможно, за да остане в еврозоната.
    Като се позовава на високопоставен източник от американската Goldman Sachs влиятелният икономически всекидневник Файненшъл Таймс твърди, че гръцкото правителство се опитва да продаде на Китай държавни ценни книжа за 25 милиарда евро. Представител на инвестиционната банка посетил два пъти Атина през ноември и още един път през януари, за да уговаря подробностите с гръцкото правителство. Според същата публикация Goldman Sachs се е заела да посредничи и за покупката на стратегически дял от Националната банка на Гърция от страна на Bank of China или на China Investment Corporation и за целта преговаря с Китайската служба за международни сделки. Тази информация бе потвърдена и от китайското електронно издание http://business.sohu.com
    Съобщението бе категорично отречено от гръцкото финансово министерство, което обаче призна, че през февруари министър Георгиос Папаконстантину наистина ще посети Китай, за да участва в промоционална кампания за гръцките държавни ценни книжа. От администрацията на Националната банка на Гърция, както и от Китайската служба за международни сделки също отрекоха информацията, но банката Goldman Sachs запази мълчание по случая. Гръцката Служба за управление на външния дълг потвърди плановете на правителството за азиатско roadshow за реклама на облигациите по дълга.
    Всичко това бе достатъчно за така или иначе нестабилното състояние на атинската борса, която отново се срина, като индексът й за пореден път се “гмурна” под 2000 пункта и приключи на 1.972,93 пункта. Спадът за един ден бе 3,89 на сто, а общият обем на извършените операции бе 210,2 милиона евро. Най-потърпевши за пореден път се оказаха гръцките банки, чиито акции поевтиняха с 5,89 на сто. След тях най-много пострадаха производителите на суровини, чиито акции паднаха с 5,69 на сто. Със 4,68 на сто паднаха акциите на едрия капитал, с 2,03 на сто на средния, а малките предприятия поевтиняха с 1,83 на сто.
    Докато атинската борса падаше надолу, гръцките spread-ове, т.е. разликата в цените на гръцките ценни книжа спрямо германските такива, скочиха с близо 60 пункта и в средта на търговския ден достигнаха до историческия рекорд от 370 пункта., за да се успокоят в края на деня на 354 пункта.
    Единствената положителна новина за Гърция дойде от Давос, където спекулативният милиардер Джордж Сорос неочаквано се оказа оптимист за оставането на задлъжнялата страна в еврозоната. Пред Световния икономически форум Сорос заяви, че не участва в търговията на гръцките ценни книжа, но сериозно се замисля дали да не направи това в бъдеще. Според него Гърция ще направи всичко възможно, за да остане част от единната европейска валута, защото само така може да получава изгодно кредитиране отвън и може да се възползва от предимствана на repos, специални привилигировани заеми при голяма сигурност и за инвеститора, и за заемащия, които й дава европейската централна банка.

Категории: държавни ценни книжа китай атинска борса spread Джордж Сорос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus