Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Китайците стъпиха на пристанище Пиреа

31 Октомври 2009 / 00:10:12  GRReporter
1715 прочитания

 

“От 1 ноември влиза в сила договорът за концесия на пристанище Пирея”, заяви Лука Кацели, министър на икономиката, развитието и корабоплаването след среща с представители на Съюза на пристанищните работници.

Министър Кацели даде зелена светлина на представителите на пристанище Пирея да започнат серия от срещи с дъщерната компания на китайското дружество COSCO - СЕП, с цел предоговаряне на някои от условията вписани в договора за концесия.

Четирите основни теми са: плановете за развитието на складовете, защитата на интересите на работещите, начините на данъчното облагане и данъчни облекчения за новия собственик, както и структурните промени, които се очаква да се въведат.

Министър Кацели заяви, че договорът за концесия с Cosco не е прекратен (каквото беше първоначалното искане на пристанищните работници) и се очаква да влезе в действие от 1 ноември 2009год. Независимо от това разговорите ще продължат, докато всички заинтересовани страни бъдат удовлетворени.

“Имахме възможност да обсъдим позицията на пристанищните работници, която ще вземем предвид в предстоящия диалог. Наш интерес, като правителство е пристанището да се развие и подобри. При въвеждане на новите условия, Пирея ще заработи в полза на обществения интерес и ще предостави съществено подобрение в обслужването на гражданите” поясни Лука Кацели.

По отношение на четирите основни теми от Съюза на пристанищните работници обявиха, че не са удовлетворени от позицията на министерството. “Бихме желали по-твърда позиция и ангажимент от страна на управляващите” заяви представителят на съюза Георгос Георгопулос. На въпрос дали стачните действия ще се възобновят в скоро време, Георгопулос не отрече, нито пък потвърди подобна информация.

Да припомним, че на 19 октомври тази година, след осемнайсет дневна стачка пристанищните работници стигнаха до решение да се възстанови нормалния работен процес до понеделник 2 ноември, когато според договора е втория ден от встъпването в правото на ползване на новия концесионер – китайската фирма COSCO.

 


 

 

Категории: ИкономикаКомпании
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus