Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Кириакос Мицотакис: Бизнесмени и издатели ще спечелят от връщането на драхмата

15 Май 2012 / 12:05:15  GRReporter
1482 прочитания

Да се откажат от депутатското обезщетение след откриването на пленарната сесия на новия парламент в случай, че не бъде съставено правителство призова своите колеги от всички партии депутатът от Нова демокрация Кириакос Мицотакис. Той заяви, че този акт ще бъде минималният признак за това, че политическата система е съпричастна към проблемите на обществото.

По-рано той направи едно изявление – бомба в интервю за радио Скай: „Зад така наречения „клуб на драхмата” се крият хора, които са изнесли парите си в чужбина, за да могат след това да дойдат и да изкупят каквото е останало от Гърция. Между тях има свръхзадлъжнели бизнесмени и издателски интереси”. Той допълни, че всички онези политици, които твърдят, че е възможно анулиране на договора за новия заем към страната лъжат.

Кириакос Мицотакис изрази съмненията си, че гръцката държава ще е в състояние да изплаща задълженията си след месец юни. Той призова премиера Лукас Пападимос да представи истинското състояние на гръцката икономика, а партиите - да поемат своята отговорност.

Депутатът се обяви за създаването на дясноцентристки фронт около Нова демокрация с цел оставането на Гърция в Европейския съюз и еврозоната, „въпреки проблемите на Нова демокрация, които бяха предизвикани от лошия изборен резултат”.

В същото време маските на политиците, които заложиха на реториката срещу меморандума, за да спечелят вота на гласоподавателите започват да падат. От късно снощи президентската канцелария се намира в открита „война” с размяна на прескомюникета с партийния щаб на Независимите гърци. Поводът за нея бе един неофициален документ, който според президентството лидерът на партията Панос Каменос е предал на Каролос Папуляс с молбата той да го връчи на останалите политически лидери. В документа се посочват условията, при които Независимите гърци биха подкрепили сформирането на правителство за защита на националните интереси с цел предотвратяването на евентуална опасност за националната сигурност.

Веднага след срещата си с Панос Каменос президентът имаше среща с генералния секретар на Комунистическата партия Алека Паприга, на която е предал конкретния документ. На останалите лидери бил изпратен с факс с молбата да го разгледат подробно, преди днешната среща в рамките на опитите за съставяне на кабинет.

Новината бе разпространена светкавично от медиите и предизвика острата реакция на лидера на партията Панос Каменос. Той заяви, че документът не е негов, определи го като провокация и каза, че не е бил изпратен от него. Въпреки това лидерът на Независимите гърци не обвини Каролос Папуляс за изтичането на информацията, като посочи, че е възможно някой друг да му е дал документа, „който не носи протоколен номер”.

В спорния документ се описват седемте предпоставки, които Панос Каменос бе представил на президента като абсолютно необходими за участието на партията в бъдещ кабинет още по време на първата им среща. Те са: Незабавно обявяване на изключителна икономическа зона на Гърция на цялата територия на страната, незабавно въвеждане на държавен контрол в Банката на Гърция, съставяне на комисия, която да проведе счетоводна проверка на държавния дълг след 1974, анулиране на договорите за държавните заеми и меморандумите за икономическа помощ, промяна на член 86 от конституцията за отговорността на министрите, предоставяне на информация за действията на правителствата от 2009 до сега с представяне на цялата документация и изискване на всички военни репарации от Германия.

Според разпространения от президентството документ лидерът на Независимите гърци е заявил, че би могъл да подкрепи кабинет, съставен от личности-специалисти в различни области, без да са изпълнени седемте условия в случай, че: съществува опасност за излизане от еврозоната, ако банковата система е заплашена от срив или съществува опасност за сигурността на страната. Във всички случаи този кабинет трябвало да има определен период на съществуване.

В знак на протест срещу „провокацията” Панос Каменос прекъсна срещата си с Каролос Папуляс в 13:00, но участва в срещата, заедно с останалите политически лидери час по-късно. На нея все пак не присъстват Алека Папарига и лидерът на Златна зора Николаос Михалолиакос. 

Категории: Политика Кириакос Мицотакис клуб на драхмата издатели Независими гърци неофициален документ президентство
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus