Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Кипърският парламент отхвърли европейската финансова помощ

19 Март 2013 / 20:03:25  Виктория Миндова
1209 прочитания

С 36 гласа против и 19 въздържали се, парламентът в Кипър отхвърли финансовата помощ от Европа и от Международния валутен фонд, която островната страна щеше да получи, ако окастри банковите си депозити. 19-те въздържали се са депутати от управляващата партия Демократичен съюз (ДИСИ).

Депутатите на Прогресивната партия на работещите хора (АКЕЛ), на социалдемократите ЕДЕК, на членовете на Европейската партия и еколозите са отхвърлили плана за спасение на кипърската икономика.

“Съжалявам кипърския народ” е бил коментарът на финансовият министър на Германия Волфганк Шойбле според депутати, цитиран от Етнос. Ройтерс съобщи, че Великобритания праща военен самолет с един милион евро до Кипър, за да са на разположените на британските войници на острова в случай, че банкоматите и дебитните карти спрат да работят. Членът на управителния съвет на Европейската централна банка Евалд Новоди заяви, че банката няма да спре ликвидността към кипърските финансови институции, въпреки отхвърляне на програмата приета от Юрогруп, предава Нафтемборики, като се позовава на Dow Jones.

В Гърция около 50 представители на парламентарната опозиция СИРИЗА се събраха пред офисите на Европейската комисия в Атина, за да протестират срещу плана за оздравяване на кипърската икономика. “С налагането на таксата върху влоговете на гражданите в Кипър, Европа ще унищожи финансовата система на Кипър. Програмата в съчетание с останалите мерки за фискална консолидация, приети на последното заседание на финансовите министри от еврозоната ще докара икономиката на страната до социален и икономически крах”, заяви специално за GRReporter представителят на радикалната левица Панайотис Лафазанис. “Ние се противопоставяме категорично на решенията на Юрогруп”.

Категоричната позиция на СИРИЗА срещу таксата върху големите вложения направи особено впечатление, главно защото миналата година представители на опозиционната партия бяха заявили, че ако СИРИЗА излезе на власт ще използва средства от депозитите в банките, за да компенсира други мерки в оздравителната програма (съкращение на пенсии, заплати и т.н.).

След като припомнихме този факт на Панайотис Лафазанис, той побърза да отговори с ясно изразено раздразнение: “СИРИЗА никога не е имала подобно предложение в програмата си. Това са инсинуации на политическите ни противници от Нова Демокрация”. Въпреки това изказванията на Димитрис Стратулис от предизборната борба в Гърция през лятото на 2012 ясно сочат, че опозиционната партия беше сложила под прицел вложенията на гръцките граждани, както днес предвижда програмата на Кипър.

Протестът продължи един час. Членовете на СИРИЗА разпънаха националите знамена на Кипър, Гърция, Испания, Италия и Португалия. На два пъти скандираха лозунги срещу политиката на Европейския съюз в Гърция и Кипър. Предадоха протестна нота срещу мерките заложени за оздравяването на Кипър и след това се разотидоха.

Категории: Политика Кипър финансова помощ криза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus