Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Кипърски съд обяви виновниците за експлозията в морската база преди две години

09 Юли 2013 / 18:07:27  GRReporter
701 прочитания

Две години след мащабната експлозия на съхраняваните неправилно боеприпаси в морската база в Мари, съдът в Ларнака се произнесе за вината на обвиняемите по делото. Съдебната инстанция за углавни престъпления обяви, че виновник за взрива е бившият военен министър Костас Папакостас. Бившият директор и бившият замесрник-директор на Противопожарната служба Андреас Николау и Хараламбос Хараламбус, както и тогавашният директор на специалните части на кипърската полиция Андреас Лоизидис бяха осъдени по обвинението за причиняване на смърт вследствие на безразсъден, небрежен или невнимателен акт или поведение. Четиримата ще останат в предварителния арест до 24 юли, когато се очаква да бъдат обявени техните наказания.

Съдът оневини бившия министър на външните работи Маркос Киприану и бившия директор на Националната гвардия Савас Аргиру.

Тринадесетте жертви на експлозията бяха членове и служещи в кипърските войски, пожарникари и членове на спецчастите. Те загинаха на 11 юли 2011 по време на експлозията на 98 контейнера, пълни с муниции. Те били конфискувани през 2009 от руския кораб под кипърски флаг Monchegorsk, заради наложеното срещу Сирия ембарго.

Според съдебното решение свидетелите не са успели да докажат, че Маркос Киприану е бил отговорен за товара и от показанията им ставало ясно, че той контролирал само политическата част на въпроса. Съдиите в Ларнака преценили, че отговорността за взривоопасния товар носел бившият военен министър Костас Папакостас, докато Маркос Киприану не действал самостоятелно, а следвал политиката на бившия президент на Кипър Димитрис Христофиас.

В текста на решението се посочва още, че загиналите Андреас Йоанидис - командир на базата и на кипърския военно-морски флот и Андреас Пападопулос – командир на Противопожарната служба са били наясно с „опасността за живота”, но са останали там и не са наредили евакуация на поделението вследствие на пропуските на обвиняемите Андреас Николау, Хараламбос Хараламбус и Андреас Лоизидис.

Бившият главнокомандващ Националната гвардия Савас Аргириу също е нямал никаква връзка с инцидента, се твърди в решението на съда. В него се посочва още, че командирите на базата не са могли да вземат решение за унищожението на мунициите без то да бъде одобрено от тогавашния президент Христофиас.

Веднага след обявяването на решението бившият военен министър бе откаран в болницата. Според източници на кипърската държавна телевизия РИК, Костас Папакостас се почувствал зле и затова бил откаран в болницата, за да бъде подложен на клиничен преглед.

Роднините на 13-те жертви изразиха недоволство за решението на съда, което определиха като несправедливо. Те бяха особено подразнени за оневиняването на бившия външен министър Маркос Киприану и обвиниха главния прокурор в неспособност за събиране на доказателства.

Според техните защитници аргументът, че Киприану е действал под наставленията на бившия президент открива възможност за подаване на частни искове срещу Димитрис Христофиас.

Въпросът за ролята на Христофиас в експлозията бе поставен също от депутата от ДИКО Николас Пападопулос, според който осъждането и налагането на наказателна отговорност срещу бившия военен министър в правителството му, Костас Папакостас, поставя отново на дневен ред въпроса за отговорността на бившия президент.

Категории: Криминална хроника съдебно решение експлозия морска база Кипър Димитрис Христофиас
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus