Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Кипърската полиция разглежда политически мотив в убийството на Хадзикостис

25 Януари 2010 / 17:01:30  GRReporter
1509 прочитания

120 души е разпитала кипърската полиция до момента във връзка с убийството на местния медиен магнат Андис Хадзикостис. Очаква се показания да дадат още 70 свидетели.

Случаят с убийството на известния кипърец става все по-заплетен и добива и икономически, и политически нюанси. Според кипърската полиция до момента в ядрото на организирането и изпълнението на убийството стоят трима извършители, един организатор, който се укрива извън страната и братът на известна телевизионна водеща, който бе арестуван преди броени дни.

Досега като че ли надделяваха икономическите мотиви за „отстраняването” на младия Хадзикостис. Нови версии за убийството отвеждат полицията в политическите кръгове. Според местни източници бащата на убития – Костис Хадзикостис е поддържал отлични взаимоотношения с починалия кипърски президент Тасос Пападопулос. Неговият медиен холдинг „Диас” подкрепял изцяло политическите възгледи на Пападопулос, включително и по отхвърлянето на плана Анан.

Преди време бащата Хадзикостис поискал да навлезе по-сериозно в политическото управление на страната, не криел и желанието си дори към поста президент на републиката. Слухове говорят, че Пападопулос отказал да удовлетвори искането на своя приятел, след което медийният холдинг се отдалечил политически от Пападопулос и започнал да подкрепя съперниците на бившия президент. Това станало особено осезаемо в началото на предизборната кампания на последните президентски избори. По-късно от страна на Пападопулос посредством неговия сътрудник Сарис Палакис 20% от акциите на „Диас” биват прехвърлени на Елена Скордели – телевизионната водеща, работела преди време във вестник и телевизионен канал, собственост на Хадзикостис, която впоследствие (но преди прехвърлянето на акциите) била уволнена.

Възможно е това да е била реакция от кръга на Пападопулос като израз на отмъщение за това, че Хадзикостис не споделяли вече възгледите на бившия президент. Всички тези данни се разглеждат от полицията, която продължава разследването на случая.

  

Категории: Хадзикостис убийство ДИАС
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus