Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Кипър търси четири милиарда евро финансиране

16 Ноември 2012 / 14:11:20  GRReporter
1191 прочитания

Кипър търси между 3,5 и четири милиарда евро алтернативно финансиране, за да не подпише Меморандума за финансова помощ с институционалните кредитори от Международния валутен фонд, Еврпопейската централна банка и Европейската комисия. Страната се надява да намери средствата без да се налага да приложи оздравителна програма подобна на гръцката и търси финансиране както извън Европейския съюз, така и от частни инвеститори.

Кипърските управници бяха възложили най-големи надежди за намиране на  евтино финансиране от Русия. Тези очаквания не се оправдаха и времето започна сериозно да притиска държавните управници. Според информацията известна до момента Кипър може да се окаже без пари за заплати и пенсии до края на месеца.

Изданието Филелевтерос предава, че преговорите с мисията на кредиторите са достигнали задънена улица. Президентът на републиката Димитрис Христофиас подчерта след срещата с тройката, че преговорите са трудни. Политическите условия, които поставят външните кредитори няма да могат да бъдат приети лесно, заявява президентът.

Междувременно банките на Кипър усещат все по-осезателно натиска на кризата и настояват държавното управление да предприеме бързи мерки. След срещата си с министерската комисия отговорна за преговорите с тройката, ръководителят на Централната банка на Кипър Панкиос Димитриадис настоя да се разгледат всички възможности, за да се подпише нов Меморандум за финансова помощ с международните кредитори. Банкер номер едно на Кипър е категоричен, че в най-скоро време трябва да се осигури рекапитализиране на местните банки, за да може те от своя страна да подкрепят икономическото развитие.

Финансовият министър на Кипър Васос Сиарли споделя мнението на ръководителя на Централната банка и се изказва в подкрепа на приемане на финансовата помощ, но тази идея продължава да има противници в правителството. Според вестник Алитиа министърът на търговията Праксула Андониаду, която е в преговорната комисия с надзорната тройка не споделя мнението на Сиарли и Димитриадис и не вижда необходимост от подписването на Меморандума.

“Правителството си играе с огъня и времето” е водещото заглавие на петъчното издание на вестник Симерини, което се позовава на позицията на президента на републиката. Христофиас настоява, че няма значение кога ще бъде подписан Меморандума за финансова помощ, има значение какво ще съдържа той.

Засега кредиторската тройка настоява Кипър да извърши сериозни съкращения в здравния сектор. Министърът на здравеопазването Андрула Агроту намира мерките за фискална консолидация в здравеопазването много строги, но професионалните среди смятат, че са справедливи, предава Симерини. Част от мерките са свързани с реформата са намаляването на заплатите на управителните органи в здравеопазването; преразглрждане и корекция на списъците с осигурените, които имат право на безплатна медицинска помощ; задължително въвеждане на протоколи за изписване на лекарства и терапии,; актуализиране на себестойността на услугите; намаляване на добавките към заплатите и съкращаване на цената за заплащане на извънредния труд.

Категории: ИкономикаПазари Кипър криза надзорна тройка преговори меморандум
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus