Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Кипър постигна сделка с кредиторите

25 Март 2013 / 08:03:26  GRReporter
1157 прочитания

Рано сутринта финансовите министри от Еврозоната постигнаха съгласие с кипърското правителство за спасяването на колабиралата икономика на средиземноморския остров. Така бе спазен ултиматумът на Европейската централна банка, която бе заплашила, че ако такова споразумение не бъде постигнато до днес, тя ще престане да осигурява ликвидност за кипърската финансова система.
    Все още много от детайлите около споразумението не са известни. Това, което бе съобщено на официалната пресконференция на ръководителя на Eurogroup Йерун Дейселблум е, че всички депозити до 100 000 евро в кипърските банки ще бъдат гарантирани. Депозитите над тази сума ще бъдат орязани и ще бъдат използвани за рекапитализацията на банковата система на острова.
    Банка Лаики ще банкрутира веднага. Тя ще бъде разделена на добра и лоша. Добрата ще премине към Банката на Кипър, а лошата ще бъде закрита. Процедурата по ликвидацията ще се финансира от влоговете над 100 000 евро. Банката на Кипър също ще претърпи преструктуриране, при което ще бъдат засегнати влоговете над 100 000 евро. как и с колко процента ще решат кредиторите и кипърските власти в следващите седмици.

Изпълнителният директор на Международният валутен фонд Кристин Лагард определи постигнатата договореност като "заслужаваща доверие и изпълнима". Тя съобщи, че мисията на Фонда, както и останалите представители на надзорната Тройка ще останат на острова и ще работят по техническите подробности до финализирането на икономическата програма. "В близките седмици ще препоръчам на Борда на директорите на Фонда да отпуснат финансовата помощ за Кипър", обеща още Кристин Лагард.

Междувременно на Средиземноморския остров банките пресъхват. От вчера от АТМ машините могат да се теглят най-много по 100 евро на ден. Това важи за всички банки на територията на Кипър докато утре, вторник те официално отворят врати и потекат новите средства от Европейската централна банка. Пазарите реагираха положително на новините от Брюксел. Цената на еврото спрямо долара се повиши от 1,2983 в петък на 1,3035 в понеделник сутринта. Еврото поскъпна и спрямо японската йена и в момента се разменя за 123,43 йени, докато в петък курсът беше 122,56.

Въпреки това според агенцията за кредитен рейтинг Moody's опасността за излизане на Кипър от еврозоната продължава да е голяма. Сара Карлсън, анализатор в агенцията твърди, че финансовата система на Кипър е от типа off-shore и няма да може да издържи на кризата. Като следствие от това страната няма да може да обслужва външния си дълг, което остава отворена възможността за излизане от еврото.

Много наблюдатели изказват опасения, че банките в Кипър няма да са в състояние да отворят утре, тъй като договорените реформи в тях не е възможно да бъдат извършени веднага. Светлина върху много въпроси ще се даде в 19,00 часа, когато се очаква поредното обръщение на президента Никос Атанасиадис към кипърския народ. Във всеки случай клоновете на кипърските банки в Гърция, които бяха придобити от банка Пиреос ще работят нормално утре.

 

Категории: Кипър кредитори банкова система депозити 100 000 евро Eurogroup споразумение капитали
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus