Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Катастрофите убиват най-много хора в Гърция

25 Ноември 2010 / 19:11:26  GRReporter
7227 прочитания

Анастасия Балездрова
    Според много граждански организации пътно-транспортните произшествия в Гърция са първата причина, която отнема живота на хората на възраст между 18-44 години. През последните 50 години броят на жертвите на асфалта се равнява на населението на един голям град, а ранените са колкото актуалното население на Солун. В годините от 1965 до 2008 жертвите са 150.000, а ранените милион и половина. Всяка година в страната от катастрофи губят живота си 3650 души, ранените са повече от 10000, а около 2500 деца остават с трайни увреждания. Граждански организации на запалени колоездачи и велосипедисти в  Атина проведоха „черно” шествие като избраха да се облекат в черни дрехи в памет на жертвите на пътни катастрофи.
Командир Андреас Кордолемис от отдел Пътна полиция в министерството за защита на гражданите не можа да потвърди пред GRReporter дали действително пътно-транспортните произшествия са първата причина, поради която повечето гърци губят живота си, но ни предостави статистическите данни от началото на годината до края на месец октомври. За този период са регистрирани 12.758 произшествия, при които е имало 1081 жертви, 1493 тежко ранени и 14535 леко ранени.
    Командирът посочи, че повечето от произшествията се случват по време на летните месеци, и най-вече през август, а в останалото време през почивните дни между 17:00 часа следобед  04:00 часа призори, като големият пик е от полунощ до първите утринни часове. Половината от общия брой жертви са на продуктивна възраст – от 26 до 45 години. Статистиката на пътната полиция сочи, че основните причини за катастрофите са прекомерно високата скорост на движение, невнимателното шофиране, движението в отсрещното платно, неспазването на правилата относно предимството на кръстовищата и шофирането след употреба на алкохол, но в значително по-малка степен.      Според командира през последните години са регистрирани голям брой преобръщания на автомобили извън пътното платно, което се дължи изцяло на невнимание от страна на водача.  Данните на пътна полиция показват, че в над половината от случаите произшествия се случват с леки автомобили, а в 36 % - с мотоциклети. От пътна полиция казват, че в сравнение с миналата година, за същия период тази година се отчита малко намаление, но цифрите остават големи.
    Командирът от пътната полиция представи три от мерките, които се прилагат за предотвратяването на произшествията особено в големите градски центрове, където е съсредоточен голям брой жители. От тази година в малките класове на основните училища се въвежда учебен час, в който децата ще учат правилата за движение по пътищата, общините преобразяват улиците като разширяват тротоарите, за да се улесни движението на пешеходците, а пътната полиция извършва проверки на автобуси и товарни автомобили относно тяхната техническа изправност. В същото време тече информационна кампания по националната телевизия и местните телевизионни станции, с която се отправят социални послания относно правилата за безопасно движение, а в празнични периоди, когато хората масово напускат градовете полицаите раздават листовки с подобно съдържание на шофьорите.
    Според командир Кордолемис повечето от смъртните катастрофи се дължат на агресивно шофиране, както и на невнимание. Той подчерта, че правилата трябва да се спазват стриктно както от водачите така и от пешеходците и призова хората в големите градски центрове да използват повече градския транспорт и по-малко личните си автомобили. Освен това, както спомена той, в много от големите гръцки градове се строят алеи за велосипеди, което ще улесни и евентуално ще увеличи почитателите на този толкова екологичен и социален начин на придвижване.

Категории: катастрофи жертви по пътищата агресивни шофьори невнимателни водачиКриминална хроника
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus