Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Картата на приватизацията

07 Декември 2013 / 14:12:03  GRReporter
1638 прочитания

Може процедурата на Астир Вулиагмени  да е на финалния етап, след внасянето на 4 обвързващи оферти, но напредъкът в приватизацията като цяло е много по-нисък от първоначалните очаквания. Според информациите, седалището на Агенцията по приватизация  ще се пренесе в Люксембург и Агенцията за публичната държавна собственост има само месец да постигне целите за 2013.

Тази година трябва 1,3 милиарда евро от приватизация да  бъдат насочени към плащането на дълга, но до момента са събрани само  920 милиона. И тази цел е непостижима след неуспеха с приватизацията на газовата компания ДЕСФА, от която се очакваха 188 милиона.

Закъснения

Най-големите закъснения са при приватизацията на Компанията за водоснабдяване от Северна Гърция ЕВАТ, 51% от която трябваше да бъдат продадени до миналия октомври. Правителството се притеснява от новият конфликт със СИРИЗА заради приватизацията на държавните фирми, в резултат на който процедурата ще се забави допълнително.

Новини около приватизацията на железопътната компания ТРЕНОСЕ се очакват през 2014, като за фаворит се смята френската Alstom .

И приватизацията на 14-те регионални летища много се бави, въпреки че големи гръцки и чужди компании са подали оферти от миналото лято.

Закъснява и приватизацията на Агенцията за организиране на конни надбягвания, въпреки че имадвама заинтересовани инвеститори. Но заради начина на данъчното облагане на купувача вероятно процедурата допълнително ще се забави.

Има раздвижване само при експлоатацията на хотелите Ксения, на минералните извори и на държавните марини. Процедурите трябва да приключат до края на годината, така че да бъдат събрани 261,4 милиона евро от продажбата на 28 държавни сгради чрез метода sale & leaseback.

Колко са събрани от приватизация:

Обекти

Обща оценка

Внесени

Отдаване под наем за 90 години на сградата на Международния център за радио и телевизия (ΙΒC)

81

81

Продажба на лиценза на Държавната лотария

770

190

Продажба на подбрани сгради в чужбина

41

27

Продажба на 33% от акциите на държавния тотализатор ОПАП

652

622

ДЕСФА- компанията, която оперира газопреносната система

188

0

Продажна и отдаване под наем на определи държавни имоти

261

0

Други  (имоти, акции)

84

36

Други 26 големи и малки конкурси трябва да приключат скоро. 13 от тях са в развитие, останалите са във фаза на подготовка, а 11 вече са приключили. Целта е приходите от приватизацията тази година да са 1,3 милиарда евро. Има обаче съмнения доколко тази цел е постижима, при положение, че до момента са събрани само 900 милиона. За 2014 тройката смята, че трябва да се съберат 3,8 милиарда, за да се уравновесят непостигнатите цели от миналите години- за което ръководството на Агенцията за публичната държавна собственост е най-малкото предпазливо. Припомня се, че за 2013 първоначалната цел беше 2,6 милиарда, но случаят с газовата компания ДЕФА  я направи непостижима.

Конкурси в развитие

В развитие са конкурсите за железопътната компания ТРЕНОСЕ и за Компанията за поддръжка на железопътните линии ROSCO. За ROSCO са изявили интерес Руските железници, френската Alstom в сътрудничество с холдинга Копелузу и немската Siemens. Полагат се усилия поне за ТРЕНОСЕ да се достигне фазата на обвързващите оферти.

Напредва и конкурсът за водоснабдителната компания ЕВАТ. До финалния етап достигнаха съвместните кандидатури между SUEZ Environment, която контролира вече 5% от ЕВАТ, и АКТОР Парахорисис, както и между израелската MEKOROT  й „Г. Апостолопулос” АД, MIYA Water Projects Netherlands ΤΕΡΝΑ Енергиаки.

В развитие са и конкурсите за марините в Пилос, Хиос, Идра, Порос, Неа Епидаврос, АЛимос. Към повечето от тях  се домогват 11 инвеститорски съдружества. Между тях- холдингите Dogus и Koch, китайската Fosun,  Azimut Benetti,  Lamda Development, Елактор, J&P Авакс.

В края на ноември приключи след неколкократни отлагания срокът за подаване на обвързващи оферти за държавните имоти. До крайната фаза достигнаха Lamda Development на групата Лацис, Qatar Investment Authority, London & Regional Properties и израелската Elbit.

Категории: приватизация закъснения цели държавни железници водоснабдителна компания летища
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus