Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Капитали от изтока нахлуват в Гърция

13 Март 2013 / 13:03:06  GRReporter
1097 прочитания

Гръцкият премиер Андонис Самарас се срещана в Атина тази седмица на четири очи с председателя на управителния съвет на Газпром Алекси Милер. Двамата мъже са провели 40 минутна среща, на която са обсъдили възможностите за инвестиции, които руският енергиен гигант би имал интерес да направи в Гърция. Според capital.gr срещата се е провела на затворени врати и без преводач, за да се ограничи изтичането на информация.

Газпром е един от кандидатите за закупуването на държавната газова компания ДЕПА. Поради доминиращата си позиция на пазара има възможност да даде най-привлекателна оферта за предприятието в приватизация. Руската страна иска от Атина да “играе чисто” в решението си за раздържавяването на ДЕПА, предава Вима. От Газпром искат гаранции, че новият собственик на гръцката газова компания ще бъде избран обективно според цената, която представя и решението няма да зависи от политически влияния и натиск.

Официалното съобщение на Газпром за посещението сочи, че Милер е осъществил работна среща с Андонис Самарас и с министъра на икономиката и развитието Костис Хадзидакис. “Двете страни са обсъдили темите за сътрудничество в областта на природния газ и по-конкретно възможностите за участие на Газпром в приватизацията на ДЕПА”, подчертават от руския гигант. Според неофициалната информация други теми, които са били обсъждани са проекта Южен поток, както и създаването на централа за произвеждане на електричество, която ще бъде захранвана с руски газ. Засега е известно, че междудържавната договореност за доставка на природен газ между Гърция и Русия приключва през 2016.

Преговарящите искат да намерят максимално изгодните условия, които ще удовлетворят и двете страни. Местни анализатори коментират, че с наближаването на края на втория етап от търга за ДЕПА, руснаците стават по-настойчиви. Техни конкуренти в надпреварата за ДЕПА са Socar, която е азербайджанската държавна газова компания развиваща залежите в Каспийско море, руският индустриален холдинг Sintez и Motor Oil Hellas на гръцкия петролен магнат Вардис Вардиноянис в обединение с холдинга Милтиадис. Засега основни конкуренти са Газпром и Sintez, като поддръжниците на диверсифицирането на доставките на газ искат да се даде възможност на Socar да купи ДЕПА.

Междувременно в Атина се намира и ливанският собственик на гръцката корабостроителница Скараманга Искандар Сафа. Той също се срещна с премиера Андонис Самарас, за да договори новите условия за изпълняване на поръчката за три подводници тип 214. На срещата с бизнесмена присъстваха министъра на икономиката Костис Хадзидакис и на отбраната Панайотис Панайотопулос. В момента Скараманга работи на минимални обороти и служителите, които надминават 1100 работят на смени веднъж в седмицата.

Причината за раздора между правителството и собствениците на корабостроителницата е закъсняване на плащанията по дадените поръчки. В период на дълбока рецесия, държавното управление иска да възстанови дейността на вече установени предприятия и е готова да преговаря, за да може Скараманга да започне отново дейност на пълни обороти. Управлението на компанията от Ливан искат правителството да погаси поне част от дълговете си, за да не затвори напълно производството в средиземноморската страна. На второ място иска Гърция да съдейства за премахването на забраната на Европейската комисия, която постановява, че корабостроителницата няма право да извършва поръчки за изграждането на търговски и военни кораби за трети страни.

Не на последно място остават амбициите на Гърция да привлече средства от силните страни на Близкия Изток, за да финансира възвръщането на икономическия растеж. “Целта ни е първо да създадем инвестиционен фонд, който ще влага средства в гръцката икономика. Второ, този фонд да съдейства за осъществяването на големи проекти в частния сектор. На трето място под егидата на Агенцията за управление на публичната собственост да задвижи приватизацията”, заяви заместник-министърът на икономиката Нотис Митаракис, който участва с въздаването на Гръцко-катарския инвестиционен фонд миналата седмица. Местното правителство има много големи надежди, че този фонд ще се окаже решаващ за обръщане на страницата в икономическия живот на страната. Държавното управление се надява, че катарските капитали няма да се забавят и съвсем скоро ще налеят свежи средства в реалната икономика.

Категории: ИкономикаПазари Катар Газпром Русия
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus