Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Кандидат за депутат на Златна зора заплашва имигранти с газови камери

06 Март 2013 / 16:03:58  GRReporter
2009 прочитания

Докато теоретичният спор между историци и политолози за това дали Златна зора е гръцкият аналог на Хитлер и неговото обкръжение тече един видеоматериал, който бе показан от британската телевизия Channel 4 шокира зрителите на Стария Албион и взриви социалните медии. В него се показва предизборната кампания на кандидат за депутат на ксенофобите в Атина. Пред камерата Александрос Пломаритис отправя към чужденците заплахи за побой и убийства на имигранти и ясни предпочитания към нацистки практики по време на Третия райх.

След като раздава предизборните си листовки и бюлетини на пазар в центъра на Атина, където ругае чужденците той е показан в компанията на симпатизанти на партията. Мъжете седят в кафене и обсъждат как ще решат проблема с имиграните, като ги унищожат физически.

“Ако са мургави ще ги избелим. И след това ще ги избелим с ритници”, казва Пломаритис и се залива от смях, когато се чуди за какво биха могли да бъдат използвани косите и зъбите на имигрантите.

“Готови сме да отворим фурните и да направим сапун от тях” е следващата му реплика, която допълва: “Но те са нечистоплътни и ако се измием с него ще пъпчасаме. Затова ще използваме сапуна за да мием колите си и улиците”.

Видеоматериалът е бил заснет от студента в Филмовата академия Константинос Георгусис. Той прекарал цял месец с представители на Златна зора, за да събере материал за своя документален филм.

“Бях ужасен от факта, че членовете на партията изразяваха крайните си идеи публично и с голяма гордост. Шокира ме омразата, с която се обръщаха към имигрантите на улицата”, казва той за своя опит с ксенофобите.

В коментара на Channel 4 се посочва, че откакто Златна зора влезе в парламента, тя покачи своята популярност чрез натиска да се приемат закони срещу имигрантите и да се забрани приемът им във войската и полицията.

Часове след излъчването на репортажа по телевизията във Великобритания новосъздаденият отдел за борба с расисткото насилие към гръцката полиция изпрати шокиращия видеоматериал до атинския прокурор. В съобщението се посочват изявленията на кандидата за депутат като: “Готови сме да отворим фурните. На сапун”, “ще имаме сапуни за колите и тротоарите”, “някоя нощна лампа ще направим кожите им”, “ще вземем зъбите”.

От страна на Златна зора твърдят, че видеото е продукт на измама, както и че снимките са били направени без знанието на участниците. Парламентарният говорител на партията Илиас Касидиарис заяви: “Видеото е било заснето от някои журналисти, които без да им кажат, че ги снимат са ги попитали дали Златна зора извършва убийства и те са се шегували”.

В опит да стане по-убедителен, той допълни: “Как е възможно? Те говорят за зъби, с които ще правят броеници. Същото се случи и с BBC, които вкараха скрита камера в нашите офиси”. Касидиарис заяви, че партията обсъжда вероятността да подаде иск срещу създателите на видеоматериала, които ще обвини в клевета.

Категории: ОбществоПолитика Златна зора имигранти полицейски отдел за борба с расисткото насилие
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus