Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Кампанията за подобряването на имиджа на Гърция трябваше да започне отдавна

22 Март 2012 / 19:03:54  Анастасия Балездрова
2214 прочитания

Преди няколко дни три туристически асоциации-представители на туроператори и туристически агенции от Великобритания изпратиха открито писмо до гръцкия премиер, министрите на финансите и културата и туризма и надзорната Тройка. В него те предупредиха, че ако не се предприемат действия за позитивното представяне на Гърция в страната, ще се принудят да прекъснат резервациите си, защото няма да са в състояние да продадат туристическите пакети.

Британските асоциации ABTA-The Travel Association, AITO-Association of Independent Tour Operators и FTO-Federation of Tour Operators са представители на 844 туроператори и 3 547 туристически агенции. В писмото им се посочва, че негативното представяне на Гърция на британския пазар е довело до промяна на предпочитаните от британците дестинации за лятна ваканция.

Ден по-късно шест немски туроператори започнаха собствена кампания за подобряването на имиджа на Гърция в Германия с основен девиз „За истинските приятели единствено доверието има значение”. Компаниите TUI, 1-2 Fly, Neckermann Reisen, ITS, Jahn Reisen и британската Thomas Cook, които покриват две трети от общия брой германски туристи към Гърция заявиха, че страната остава една от основните туристически дестинации за техните клиенти.

Гръцката асоциация на агенциите за пътуване и туризъм HATTA се присъедини към призива на британските си колеги. GRReporter потърси за коментар нейния председател Георгиос Телонис. 

Г-н Телонис, вашата асоциация се присъедини към призива на водещите британски туроператори за нуждата от незабавно подобряване на имиджа на Гърция във Великобритания. Те заявиха, че ако това не стане ще се принудят да прекъснат резервациите си. Какъв е вашият коментар?

Да прекъснеш конкретна резервация е трудно, защото е свързано със загубата на средства. Но не е там въпросът. Мисля, че трябва да обърнем внимание на безпокойството, което изразяват британските туроператори. Те казват, че в страната им съществува една лоша реклама на Гърция. Представя се една картина, различна от тази, която им представяме ние, техните сътрудници в Гърция. Резултатът е ограничение на резервациите. Това е един проблем.

От друга страна шест немски туроператори започнаха сами провеждането на кампания в подкрепа на имиджа на Гърция. Как коментирате това?

Немските туроператори също виждат, че в Германия се представя една картина, която показва наличието на антинемски настроения в Гърция. Това трябва да се промени и да се представи реалната ситуация. Ние споделяме тяхното безпокойство. Смятаме, че не е възможно едно откъслечно събитие, като размириците в центъра на Атина на 12 февруари или изгарянето на едно знаме да отразяват отношението на гърците към германците. Нито отразява имиджа на Гърция във Великобритания.

Ние подкрепяме напълно откритото писмо на британските ни колеги до премиера Лукас Пападимос, министрите на финансите и културата и надзорната Тройка да бъдат отпуснати средства за провеждането на целенасочено информиране на обществото в основните туристически пазари, каквито са за нас Великобритания и Германия за Гърция и гърците.

Какъв процент от гръцкия туризъм заемат туристите от двете страни?

Мисля, че е над 25 на сто. Особено важно е да ограничим евентуален спад, защото той трудно ще може да бъде запълнен от други пазари, колкото и да се увеличи напливът от тях.

Какви са действията, които предприема вашата асоциация за подобряването на имиджа на Гърция в чужбина?

Досега сме провели два форума с колегите от Германия. Предстои провеждането на трети форум, вероятно на 2 април. Във всички случаи обаче сме в постоянен контакт с асоциациите, които обединяват почти 900 туроператори във Великобритания. Миналата година се срещнахме с тях и обсъдихме въпросите в тази насока. Защото вече нямаме много време пред себе си, за да направим нещо постоянно. Нужно е още днес, за да не кажа вчера да се положат усилията за подобряването на климата.

Експерти смятат, че тази година гръцкият туризъм няма да успее да се доближи до миналогодишния успех. Какъв е вашият коментар?

Тези преценки са много показателни. Но аз ще ви представя причините, които са две. Едната е, че през декември, януари и до средата на февруари не бяха направени предварителни резервации. Това бе съвсем логично предвид нестабилността и несигурността в Гърция. Това чувство бе свързано с факта, че не беше ясно каква валута ще се изполва в страната. След завършването на PSI и наличието на една стабилност и спокойствие, ако щете, не виждаме възобновяване на резервациите в очаквания ритъм. Другото е, че затова не спомагат кадрите със запалените сгради в Атина, окупирания Акропол и лозунгите по него. Трябва да се преборим с впечатленията, които създават тези картини, точно защото са отделни. Ако бяха масови нямаше да можем да направим нищо, за да променим нещата.

Категории: Икономика туризъм британски и немски туроператори кампания за подобряване на имиджа резервации
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus