Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Какво ще се случи, ако СИРИЗА спечели изборите

21 Май 2014 / 13:05:45  GRReporter
3337 прочитания

Големи финансово-кредитни институции от чужбина и анализатори на пазара описват икономическата и политическа обстановка, която ще се създаде ако СИРИЗА спечели предстоящите европейски избори,. Те предвиждат, че Гърция ще навлезе в период на политическа и икономическа нестабилност и се боят, че ще бъдат предизвикани сериозни сътресения в гръцката икономика.

Какво посочва анализът на Bank of America – Merrill Lynch

В днешния си анализ, посветен на гръцката икономика и инвестиционните възможности, Bank of America – Merrill Lynch споменава и предстоящите избори за Европейски парламент. От банката отбелязват, че икономическият растеж ще продължи да изненадва положително, но въпреки това рисковете остават.

Един от тях е политическата несигурност, тъй като, както посочва Bank of America, един отрицателен резултат на европейските избори увеличава вероятността от предсрочни национални избори. А това би се възприело отрицателно от пазарите на фона на политическата несигурност, забавянето при прилагането на реформите и по-нататъшното забавяне в преговорите за облекчаване на гръцкия дълг с участието на публичния сектор (OSI).

Без политически кризи бавното подобрение ще продължи

Инвестиционната банка запазва прогнозата си за ръст от порядъка на 0,3% през 2014 в Гърция, като изразява убеждението си, че бавното подобрение ще продължи, ако няма евентуални политически кризи, тъй като забавянето на икономическия растеж продължава да отслабва.

Сред рисковете за растежа се отбелязват прилагането на амбициозната програма за реформи на правителството, все още високите нива на дълга, както и политическите опасности, особено във връзка с резултатите от европейските избори на 25 май.

Инвестиционни възможности

Що се отнася до банковия сектор, от Bank of America Merrill Lynch отделят внимание на акциите на Alpha Bank и Банка Пиреос, като препоръчват «покупка». Банката отбелязва, че отдавна вярва в историята с възстановяването на гръцкия банков сектор, но твърди, че оценките на пазара отразяват това възстановяване. «Вярваме, че възстановяването на макроикономическите показатели и реформите в бранша ще доведат до възстановяване на банковия сектор в периода 2014-2017», се отбелязва в доклада.

Освен това от банката поддържат препоръката за покупка и по отношение на Гръцката телекомуникационна компания ΟΤΕ. «Макар че през първото тримесечие тя не блесна с нещо особено, продължаваме да вярваме, че базовите тенденции остават в сила. Инициативите за намаляване на разходите и дълговете започват да дават плодове, и се очаква да имат още по-голям ефект през останалата част от годината», посочват в доклада.

Bank of America Merrill Lynch запазва неутрална позиция по отношение на акциите на Гръцкия тотализатор ОПАП, като отбелязва, че несигурността остава висока, а голяма част от възстановяването е изчерпано предварително. Тук възстановяването се очаква да дойде от иновативните продукти и контрола върху разходите от страна на новото ръководство.

Credit Agricole: Победата на СИРИЗА ще предизвика шок на европейските пазари

Според новинарската агенция Bloomberg, стратегическият анализатор на Credit Agricole Марк Маккормак е изпратил до клиентите на банката писмо, в което посочва, че евентуалната широка победа на СИРИЗА на европейските избори може да предизвика шок на европейските пазари.

По-конкретно, според Bloomberg, в своето писмо Маккормак отбелязва, че евентуалната победа може да предизвика шок по отношение на активите (акции, ценни книжа, лихвени ценни книжа и др.) в Европа, в момент, когато Гърция се опитва да приложи реформите.

Ще бъдат прекратени реформите

В същото писмо се отбелязва, че не бива да цари безразличие и апатия във връзка с евроизборите, защото се очертават рискове за посочените активи, като най-голямата опасност е спечелването на повече гласове от антиевропейски партии, които вероятно ще спрат част от прогреса, постигнат в областта на икономическите реформи.

Според публикацията в Bloomberg, най-голяма опасност съществува в Гърция, предвид вероятността от предсрочни избори, ако СИРИЗА спечели голяма част от гласовете.

Credit Suisse: СИРИЗА не се справи добре

Всеизвестно е, че пазарите очакваха с явно нетърпение първия „crash test“ на местните избори в Гърция. И това защото, както много пъти са посочвали анализаторите, една евентуална промяна на политическата сцена би предизвикала съответните сътресения.

Лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас

Показателно е съобщението на швейцарците от Credit Suisse, които определят климата като «леко положителен», и по-конкретно добавят:

Категории: местни избори европейски избори Гърция банки прогнози пазари СИРИЗА
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus