Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Какво ще направи 2014 с европейския пъзел

10 Септември 2013 / 12:09:21  GRReporter
2208 прочитания

2014 ще е решаваща година за Европейския съюз, защото за първи път след избухването на дълговата криза в еврозоната неговите граждани ще се изправят пред урните, за да изберат нов Европейски парламент. От 1 януари председателството на Съюза поема Гърция - страната, от която започна кризата и която стана символ на провала на финансовия експеримент, наречен Единен монетарен съюз.
    В тази връзка Гръцката фондация за външна и отбранителна политика ЕЛИАМЕП организира дискусия на тема каква Европа искаме, каква е визията ни за Европейския съюз, как искаме да изглежда той след 15 или 20 години. “Аз съм от така нареченото европейско поколение, което израстна с образа на Европа на отворените граници и неограничените възможности, а те бяха следствие на отворените пазари”, спомни си Георгиос Пагулатос, преподавател в Икономическия университет в Атина и съветник по икономическите въпроси на служебния премиер  Лукас Пападимос. Той беше и един от експертите, които участваха във филма на GRReporter “Гръцката икономика в криза”.
    “Днешното младо поколение, твърди професор Пагулатос, олицетворява Европа с опашките за безработни, масовите протести и ограничените възможности. Кризата направи Европейския съюз символ на неуспеха”. Според него причината e, че той се опитва да се справи с кризата с национални, вместо с европейски средства. “Ясно е, че националните правителства от Юга допускаха грешки. Но те бяха праени успоредно с грешките на Брюксел. Защо планът за икономическо обединяване на страните от еврозоната остава на хартия? Той трябваше да започне да се прилага веднага след монетарното обединяване”, уточнява професорът.
    За липсата на лидери както на национално, така и на европейско ниво говори Тасос Яницис, професор от Атинския университет. Той също бе министър в кабинета на служебния премиер Лукас Пападимос, а също и в правителството на Костас Симитис в края на 90-те и има славата на един от реформаторите из средите на ПАСОК. “Европейският съюз бе основан в името на демокрацията и на благоденствието на неговите граждани. Днес, повече от 60 години по-късно той вече не може да гарантира нито благоденствието, нито демокрацията. Така например доходите на гърците се върнаха на нивото на 91-ва година”, припомни Тасос Яницис.
    Причината според него е в криворазбраната европейска интеграция и в злоупотребите с нея, а толкова нашумелият след избухването на кризата термин “солидарност” би трябвало да се замени със стабилност. Защото няма да има стабилен Европейски съюз, ако страните не се развиват успоредно и със сходни темпове.”Ако сравним днешна Европа с тази през 80-те години, когато тя се разширяваше на Юг, или с тази през 90-те години, когато се разширяваше на Изток, или дори с тази през 2000-та година, когато се създаде еврозоната. Каква е разликата? Тогава имаше амбициозни цели, взимаха се стъпки с десетилетия напред. Днес никой не предлага визия за Европа как иска да я види след 20 години”, каза още Тасос Яницис.
     Професорът смята, че именно неизпълнението докрай на тези амбициозни цели е довело до сегашната криза - нямаше необходимите предпоставки за създаването на зоната на еврото, няма ги и в момента и не знам дали някога ще ги постигнем. “Няма една страна, която да може да извлече на гърба си Европейският съюз. Германия е голяма, много голяма, но дори и тя не може да се справи сама. Необходимо е всички заедно да се впрегнем и да издърпаме Съюза от кризата”, каза той в заключение.
    Заместник-министърът на външните работи по европейските въпроси Димитрис Куркулас призна, че това е най-голямата криза в историята на Европейския съюз, когато лидерите му трябва да се справят с високите бюджетни дефицити, да намалят рецесията и безработицата и в същото време да отговорят на очакванията на гражданите за социална държава. “Моето мнение е, че Европа може да оцелее само, ако се обърне към конкретния човек и неговите проблеми. Знам, че социалната държава е обвинена за големите дефицити, но подценяването й води до скептицизъм за бъдещето на Европа. Ролята й не е само да подпомага бедните, а да осигури на всеки гражданин подобаваща роля в обществото”, смята дипломатът.
    Той припомни, че много хора обвиняват кризата в разцвета на расистките, неонацистките и антисемитските движения, но също така припомни, че Голямата депресия в Америка роди икономическата политика на Франклин Рузвелт, известна като New Deal. Затова и европейските граждани трябва да дадат гласа си на изборите през месец май 2014 - не за националните партии и проблеми, а за европейското развитие. Димитрис Куркулас се обяви за децентрализиране на в;астта около Брюксел и за по-лесен достъп на гражданските инициативи до европейските институции.

Ще гласувате ли на изборите за Европейски парламент през май 2014?
Категории: Европейски съюз дългова криза избори за европарламент Гръцко председателство Георгиос Пагулатос Тасос Яницис Димитрис Куркулас
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus