Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Как ще се похарчи гръцкият бюджетен излишък

12 Март 2014 / 15:03:58  GRReporter
1208 прочитания

Високопоставен служител в гръцкото финансово министерство призна, че тройката е поставила вече официално „спирачка“ върху разпределянето на първичния бюджетен излишък за 2013. Той разкри също така, че не е постигнато споразумение с кредиторите за фискалния дефицит за 2014, както и че част от излишъка ще бъде използван за погасяване на просрочени задължения на държавата към частни лица, което означава, че ще се свият още социалните плащания. Според служителя, тройката настоява и за намаляване на добавките за държавните служители.

Резервираното отношение на тройката във връзка с разпределението на излишъка се подсилва и се превръща в безпокойство след изоставането за втори пореден месец на приходите в държавния бюджет, което се покрива с орязване на разходите.

За кой излишък става въпрос?

Според висш служител на финансовото министерство, проверяващите са дали ясно да се разбере, че първичният излишък, който правителството ще разпредели, не трябва да се отрази на фискалните цели за 2014. Т.е. ако тройката позволи разпределянето през 2014 например на 1 милиард евро от «излишъка» за 2013, ще трябва да се намерят равностойни мерки по отношение или на разходите, или на приходите, за да бъде покрита тази сума и да не се затрудни бюджетът за 2014.

Както обясни експертът, всяко плащане на добавка през 2014 ще бъде отчетено като разход в бюджета за 2014. На забележката, че «нали има излишък», той обясни, че «излишъкът не е в хазната», и че при всички случаи всеки разход трябва да бъде отчетен.

Проверяващите не са убедени, че стойността на социалните плащания, планирани от правителството в полза на униформените служители, пенсионерите (не в полза на трайно безработни лица и бедни семейства) ще може да бъде покрита, и отказват да дадат съгласието си докато не получат гаранции за това.

Същият източник разкрива, че част от излишъка за 2013 (без обаче да посочва точната сума) ще бъде използвана за «дейности по развитието». Изглежда правителството е приело изискването на кредиторите част от излишъка да бъде използвана за погасяване на просрочените задължения на държавата, например към фармацевтичните компании и аптекарите. Представителите на тройката оказват натиск в тази посока, защото в противен случай тези задължения ще трябва да бъдат покрити с нов заем.

Високопоставеният служител отбеляза, че «не сме приключили все още въпроса с първичния излишък за 2013», като обясни, че «със сигурност не сме в точка „нула“, но не сме постигнали съгласие и около параметрите за 2014».

Просрочените задължения на държавата възлизат на 4,36 милиарда евро

През януари просрочените задължения на държавата към частни лица възлизат на 4,36 милиарда евро, или на 4,8 милиарда евро заедно с неуреденото възстановяване на данъци. За просрочени се смятат съществуващите задължения към трети лица, които не са погасени след изтичането на 90 дни от датата на падежа.

В сравнение с декември 2013, неуреденото възстановяване на данъци отбелязва малък спад – размерът им достига 453 милиона евро спрямо 519 милиона евро през декември 2012.

По-конкретно от просрочените задълженията на държавата в размер на 4,36 милиарда евро 2,81 милиарда евро са задължения на социално-осигурителни фондове, от които 1,76 милиарда евро са задължения на Националната организация за предоставяне на здравни услуги, 790 милиона евро – на болниците, 326 милиона евро – на органите за местно самоуправление, 234 милиона евро – на министерствата и останалите 204 милиона евро са задължения на други юридически лица.

Следва да се отбележи, че сред целите на програмата за икономическа политика беше включено намаляването на общия размер на просрочените задължения с положителен ефект за ликвидността на икономиката.

При третата актуализация на меморандума за икономическа и финансова политика бе договорено с партньорите необходимото финансиране, за да бъдат изчистени просрочените задължения при спазването на съвсем конкретни условия, с основна цел да не бъдат създавани нови задължения.

Ново орязване на възнагражденията

Висш служител на финансовото министерство разкри също така, че тройката поставя въпроса за ново намаляване на разходите за възнаграждения в публичния сектор, чрез орязване на добавките.

По-конкретно, както той посочи, не е бил поставен въпросът за основните заплати, а за пътните добавки, които се изплащат на държавните служители, и при които се наблюдават огромни отклонения, дори и в самото финансово министерство.

Същият ръководен кадър дава пример с пътните, които получават различни категории служители (инженерите получават по 56 евро, инспекторите от Дирекция „Главно счетоводство“ – по 59 евро, в Гръцката организация за застраховане на земеделска продукция (ЕЛГА) – по 40 евро, в Агенцията за плащане и контрол на европейските средства за ориентиране и гарантиране – по 94 евро и т.н.).

По повод тези данни той коментира, че «тези допълнителни пари правилно се вземат, но трябва да има рационализиране». Същевременно, според същия източник, съвместно с министерството на административната реформа трябва да съществува «обвързаност на доходите с атестацията на служителите».

Сериозен повод за безпокойство е изоставането на приходите

Категории: тройка гръцко правителство бюджетен излишък приходи разходи
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus