Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Как да задържим потребителите си на сайта

19 Февруари 2011 / 10:02:59  Иван Петков
4301 прочитания

Безспорно е, че привличането на потребители е основното предназначение на всеки сайт. Ако няма кой да чете съдържанието или няма кой купува, то сайтът не е изпълнил своето предназначение. Има само едно нещо, което е по-важно от това да се докара трафик от потребители и това е да ги задържите. Можете да пуснете много ефективна реклама в интернет, да привлечете много потребители от Facebook, но ако те не се върнат на вашия сайт, ако не го посетят повторно, то ползата от вашите вложени усилия, пари и време е била нищожна.

Това, което отличава успешния сайт от неуспешния е способността на успешния сайт да задържа своите потребители. Как става това, ще се опитам да обясня в няколко кратки съвети:

 1. Стартирайте форум, чат или възможност за коментари.

Зная, че това ви звучи познато, стандартно и дори леко остаряло - та нали всички са вече във Facebook и Skype. Все пак специализираните форуми не са изместени от социалните мрежи, а добавен към форума чатът е приятно допълнение, което да задържи вашите потребители. Скоро се очаква Skype да пусне widget (притурка), чрез която всеки сайт ще може да предостави възможност на своите потребители да разговарят със своите приятели директно от сайта. Популярните социални мрежи и чат клиенти също търсят интеграция със останалата част на мрежата, така че този процес вече не е едностранен, насочен само към тях.

 

2. Стартирайте блог

От личен дневник в интернет блогът се превърна в предпочитана форма за изразяване на лично мнение, а това се оказа, че е много интересно за потребителите. Аудиторията хареса неформалното общуване, което получава от авторите на блогове, това че в повечето случаи те казват нещата по начин, по който една официална медия не може. Потребителите се доверяват на блоговете. Не правете грешката обаче  да сложите блог, в който се пише рядко или никак. От него няма да има никаква полза. За медийните сайтове един блог може да бъде начин да се доближат до своите потребители; за онлайн магазините - да споделят лично мнение за продуктите. Разбира се, един блог е средство и възможности, които да се използват и трябва да се използва внимателно

3. Пускайте анкети

Интересувайте се от мнението на вашите посетители. Така ще имате един безценен канал за обратна връзка. Всеки от нас си има мнение и му е приятно, когато го питат и се интересуват от него. И това ни кара да се върнем на сайта и да гласуваме пак и пак, да проверяваме колко хора мислят като нас.

4. Организирайте онлайн конкурси и игри с награди

Това е повод да рекламирате сайта си и да задържите потребителите на него. Вярно е, че сега всеки организира игри и потребителите буквално са залети от такива предложения! Ако обаче сте достатъчно изобретателни и творчески настроени, има начин да направите интересна и запомняща се игра, която да спечели фенове, които да продължат да посещават сайта ви.

5. Мултиплеър онлайн игри

Това е подходящо за портален тип сайтове. Вярно е, че има много специализирани сайтове, които предлагат само игри. Но пак - ако откриете вашата ниша и да представите играта по нов начин, за определена аудитория, то тогава пускането на една такава игра би било оправдано.

Пробвахте ли вече нашата игра на Табла?

 6. Често обновявайте съдържанието на сайта си и се стремете да предоставяте интересна авторска информация на своите читатели

Макар да е последно, това е златното правило за всеки сайт, който разчита на съдържание, за да задържа потребителите си. Ако информацията, която публикувате е интересна и не може да бъде намерена в същия вид, поднесена по същия начин никъде другаде, то тогава сте спечелили ваша постоянна аудитория.

 Конкретните съвети са полезни, но важното е да запомните, че трябва да подхождате с въображение към тях.  Въображението е като таланта на художника - всички можем да използваме еднакви бои и четки (средства), но само артистът ще създаде шедьовър. Бъдете различни и няма начин да не бъдете забелязани!

 Другата седмица очаквайте  полезни съвети за това, как да накараме потребителите да извършат желано от нас точно определено действие  на нашия сайт.

Категории: Сайт потребители задържане на потребителите
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus