Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

ККЕ – комунисти на теория, капиталисти на практика

12 Август 2013 / 17:08:46  Анастасия Балездрова
1466 прочитания

Почти седмица след първите публикации за продажбата на партийните радио и телевизия “902”, Гръцката комунистическа партия обяви кой е техният купувач. Обявлението бе публикувано в електронната страница на медиите. Според текста купувачът е кипърската офшорна фирма A-Orizon Media LTD, но не става ясно кой стои зад нея. Като причина за решението да продадат медиите комунистите посочват трудностите, предизвикани от икономическата криза. “Изправени пред риска да закрием телевизията предпозетохме да я продадем и така да преодолеем трудностите, свързани с плащанията към служителите и осигурителните каси”, пишат от ККЕ.

Слуховете, че се продажбата се готви се появиха още през април 2011, когато започнаха уволненията на технически персонал от радиото. През септември 2012 централният комитет на ККЕ обяви решението си да преустанови излъчването на програма, като се аргументира с големите разходи, които партията вече не е била в състояние да поеме.

От текста ставаше ясно, че проблемите около съдбата на партийните медии са започнали от много рано, след като членовете на партията са били информирани за тях и за вероятността от закриването им поне преди година.

За няколко месеца телевизия “902” не излъчваше никаква програма. На 8 януари тази година обаче от партийната централа обявиха, че тя ще бъде възобновена. Очевидно решението бе взето заради опасността да бъде отнето разрешителното за излъчване на територията на цялата страна при продължително прекъсване на програмата. Веднага се появиха отново слуховете, че телевизия и радио “902” ще бъдат продадени. Различни източници дори посочваха имена на потенциални купувачи, както и цената – от 5 до 10 милиона евро.

“В ККЕ може и да остават на поправителен по “мениджмънт на компании”, но по разминаване на думи и дела получава отличен”.Новината, че комунистите продават своите радио и телевизия “902” предизвика много реакции. Основните критики към ККЕ са, че партията кори правителството за програмата за приватизация на проблемните държавни предприятия, но на практика направи същото със своите медии, и то следвайки напълно капиталистическия модел.

Големият проблем обаче е свързан с телевизионната честота на “902”. GRReporter се свърза с ръководителя на катедрата по комуникации и медии в Атинския университет Георгиос Плиос, който посочи, че честотите са били предоставени с временни разрешителни. “Такива имат както всички частни телевизии. Но няколко години след предоставянето им Държавният съвет (висш административен съд – б.а.) се произнесе, че те са незаконни. Това означава, че частните телевизии, както и “Публичната телевизия”, която се появи след закриването на държавната телевизия ЕРТ излъчват незаконно”, посочи той.

“902” е политическият и морален надгробен камък на ККЕ”.Според други източници честотата е била отпусната безвъзмездно на партията от държавата през 1989, следователно ККЕ не би следвало да продава нещо, което не притежава. Това се потвърждава и от намесата в дебата от страна на основната опозиционна партия СИРИЗА посредством вестник “Авги”. Авторите на статията подчертаваха опасността “една честота, която бе дадена на Левицата да премине в ръцете на бескрупулни бизнесмени, които играят по правилата на Самарас и са открити дори към крайната Десница”. Те прилагаха и едно предложение на леви журналисти, които настояваха “честотата 902 да остане в лявото политическо пространство, защото тя не е собственост на една партия, а социално имущество на Левицата”.

Отговорът на ККЕ бе мигновен. Комунистите заявиха, че “902” са радиото и телевизията на Гръцката комунистическа партия от началото на тяхното функциониране до днес”. Пререканията продължават и до днес. Началото им се крие в не толкова далечната 1991, когато бе разтурена тогавашната Обединена коалиция на Левицата, в която участваше и ККЕ. Така наречените “новатори” се опитаха да вземат честотите и спорът за компанията Радиотилеоптики Ае и нейните акции стигна до съдебната зала. Съдебните власти отсъдиха в полза на комунистите.

В социалните мрежи повечето от потребителите коментират в шеговит дух, но зад думите им се крие горчив привкус за политическата двуличност на комунистите. Няколко характерни коментари в Twitter:

“Продажбата на “902” показва доколко самите комунисти вярват в това, което пропагандират”.

“Значи законното е и морално. Като един обикновен измамник продаваш нещо, което държавата ти е отпуснала безплатно...Безсмъртно ККЕ”.

“В ККЕ може и да остават на поправителен по “мениджмънт на компании”, но по разминаване на думи и дела получава отличен”.

“902” е политическият и морален надгробен камък на ККЕ”.

Категории: МедииПолитика ККЕ комунисти телевизионна честота кипърска офшорка 902
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus