Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Извънредните данъци върху високите доходи могат да се окажат противоконституционни

27 Ноември 2010 / 15:11:30  GRReporter
5822 прочитания

Доклад – бомба, който може да анулира приходната политика на последните две гръцки правителства подаде във Върховния административен съд съдебният съветник Янис Граварис. С него той пледира да бъде обявен за противоконституционен извънредният данък, който бе наложен през 2009 г. Съветникът се позовава на член 78 параграф 2 от конституцията на Гърция, който забранява налагането на данъци или на други видове финансови тежести със задна дата.

Освен това подчертава, че извънредният данък, който се изчислява на база приходите получени преди 1 януари 2008 г. е незаконен тъй като се противопоставя и на други конституционни наредби. Така например с него се облагат само физическите, но не и юридическите лица без законът да се аргументира защо прави това разделение.
    Случаят стигна до Върховния административен съд след иска на данъкоплатец да бъде анулирано изискване от страна на данъчните, с което са го задължили да плати извънреден данък на стойност 10 000 евро. Данъкът е бил изчислен на база заявени приходи в данъчната му декларация за 2008 г., т.е. за приходи получени през предходната 2007 година. Първата инстанция на административния съд се произнесе позитивно за противоконституционността на данъка, но на втора инстанция съдиите имали обратното мнение, като се позовали на обществения интерес, който налагал прилагането на закона.  
    В случай, че пленумът на Върховния касационен съд реши, че извънредният данък се противопоставя на конституционните наредби, гръцката държава ще трябва да върне сумите на всички, които са платили извънреден данък или поне да намери начин да им ги приспадне от бъдещи данъци. Евентуалното решение ще постави под съмнение и други извънредни данъци, които бяха наложени през последните две и половина години. По този начин ще бъде анулирана голяма част от мерките, които правителството прие срещу икономическата криза и за намаляването на държавния дефицит.
    За пръв път правителството на Нова демокрация наложи извънредния данък върху високите доходи през септември 2008 г. Година по-късно той отново бе наложен на всички доходи, които надвишаваха сумата от 60 000 евро годишно. За доходите до 80.000 евро данъкоплатците плащаха по 1 000 евро, а за приходи над 150 000 – данък от 5.000 евро.
    Извънредeн данък от порядъка на 5-10% върху печалбата наложи преди година правителството на ПАСОК на 305 фирми и банки, които през 2008 г. са имали чисти печалби на стойност над 5 милиона евро. Целта на новоизбраното тогава правителство на Георгиос Папандреу бе в държавната хазна да влязат 870 милиона евро. Според финансовия министър Георгиос Папаконстантину мярката е била приложена на големи фирми с масивни печалби, които „през последните 5 години се възползваха от намаляването на данъчните коефициенти и е време да участват в един акт на „социална солидарност”. Със закон, гласуван през  март тази година извънреден данък от 1% бе наложен и на всички физически лица, чиито доходи през 2010 ще надвишат сумата 100 000 евро. След това мярката бе повторена още два пъти, така че хората с високи доходи бяха обложени с три извънредни данъци само в рамките на 2010.

Категории: извънредни данъци високи доходи противоконституционност икономическа криза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus