Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Извънреден шестмесечен план трябва да бъде съставен на 18 юни

03 Юни 2012 / 17:06:30  GRReporter
2933 прочитания

Предоговарянето на икономическата програма вече е неизбежно, тъй като освен политическите събития, то ще бъде продиктувано и от големите отклонения, които вече се отчитат при прилагането й.

На практика това означава постигане на политически консенсус за изготвянето на един „извънреден план” за срок от 6 месеца, за да може да се сведат до минимум отклоненията от поставените цели. От решаващо значение в това начинание ще бъде напредъкът, който ще бъде постигнат, в зависимост и от политическите събития в страната. Въпросът за предоставяне на  допълнително време на Гърция, в размер на поне една година вече се обсъжда открито от Тройката, като се подчертава обаче, че това в никакъв случай няма да означава отпускане по отношение на съкращаването на разходите и реформите.

Преговори с Тройката

Веднага след като бъде съставено правителство преговорите с Тройката ще се съсредоточат върху промени в програмата за настоящата година, като се има предвид, че целите, заложени в Меморандума не е възможно да бъдат постигнати, посочват членове на икономическия екип. Те добавят, че удължаването на срока за фискална корекция се налага от икономическата ситуация в страната, но зависи от настроенията на Европейската Комисия и Международния валутен фонд. Те базират мнението си на факта, че дефицитът не може да бъде намален до 14,13 милиарда евро до края на годината, след като вече е почти 10 милиарда евро, а рецесията не е изключено да достигне 6% на годишна база срещу заложените 4,7%. В същото време реформите и приватизацията са буквално замразени заради продължаващата липса на управление.    

Очакваните промени са пряко свързани с приоритетите, които ще си постави новото правителство, но зависят главно от това как ще бъдат възприети от Тройката. Ключов момент ще е отпускането на допълнителен заем за Гърция, защото удължаването на времето за фискална корекция означава, че ще бъдат необходими повече средства, за да бъдат финансирани по-високите дефицити.

Допълнителните мерки са сигурни

Според източници, от Тройката признават, че  по-дълбоката рецесия ще има отрицателни последствия и са съгласни да обсъдят удължаване срока на фискалната корекция, но остават твърди по отношение на реформите в публичния сектор, заложени в Меморандума (допълнително намаляване на доходите на служителите в държавните структуроопределящи предприятия, намаление с 12% на възнагражденията в специалните щатни таблици и съкращаване на 15 000 служители до края на годината чрез трудовия резерв), както и на ускоряването на структурните промени. Дори обаче да бъде одобрено удължаване на срока с една година, това не означава, че няма да бъдат поискани допълнителни мерки за намаляване на държавните разходи. Изчислено е, че при такъв случай за 2013 общият размер на реформите ще спадне до 5,5 милиарда евро от 7 милиарда евро, които бяха заложени първоначално, нещо, което разбира се ще зависи и от нивата на дефицита за тази година.

Шестте области в икономиката, с които ще трябва да се справи новото правителство

В министерството на финансите изчисляват на 1,3 милиарда евро забавянето на приходите до края на годината.

По-конкретно, обективните фактори, които правят неизбежни промените в икономическата програма са следните:

- Най-вероятно през тази година фискалната корекция ще се окаже много по-малка от предвиденото. Целта за намаляване на дефицита до 14,13 милиарда евро се смята за непостижима, тъй като първото четиримесечие на годината приключи с над 9 милиарда евро и вече наближава 10 милиарда евро. И естествено, отдалечава се перспективата за постигане на първичен излишък през 2013.

- При приходите се отчита голямо забавяне в сравнение с поставените цели. В министерството на финансите го изчисляват на 1,3 милиарда евро до края на годината, но е много вероятно в крайна сметка да се окаже много по-високо. Стига да посочим, че от края на юни ще се струпат наведнъж данъчни тежести (данък общ доход, солидарна вноска, търговски такси, данък недвижими имоти) в размер на близо 9 милиарда евро, за които е съмнително дали ще бъдат платени от домакинствата.

- При разходите е сигурно, че ще трябва да бъдат увеличени средствата за субсидиране на осигурителните фондове, които в края на първото полугодие ще се озоват във финансова безизходица.

- Също така, мерки, които според Меморандума трябваше да се приложат през месец юли (напр. увеличаването на данъчната оценка на имотите, намаляването на възнагражденията в  специалните щатни таблици, увеличаването на фактурите към Националната електрическа компания) и носят фискални ползи, на практика се отлагат за по-нататък.

- Рецесията, според всички оценки, ще бъде по-дълбока от предвидената в бюджета (4,7%), като мнозина анализатори във и извън Гърция не изключват тя да достигне и 6%, отстъпвайки за първи път след доста години под 200 милиарда евро. Следва да се отбележи, че през първото тримесечие на годината, когато икономическият климат беше доста по-добър в сравнение с настоящия, БВП се сви с 6,2%. Колкото по-продължителна е рецесията, толкова по-трудно е да се осъществи фискалната корекция.

Категории: Тройка Меморандум предогоаряне дефицит рецесия политическа криза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus