Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Израелско оръжие за Иран през Гърция

17 Февруари 2014 / 19:02:13  GRReporter
1347 прочитания

Тайното разследване на американската Служба за разследване на вътрешната сигурност (Homeland Security Investigations) със сътрудничеството на гръцката Служба за борба с трафика на наркотици и оръжие разкриха членовете на групировка, която продавала оръжия и муниции от Израел в Иран през Гърция. Според доклада на участниците в операцията, през декември 2012 и април 2013 са били открити и конфискувани на гръцка територия контейнери с оръжие и по-точно части за военни самолети F-4. Контейнерите били изпратени от Израел с крайна дестинация Иран. Известно е, че конкретната държава разполага с голям брой военни самолети от посочения тип.

Пратката била изпратена чрез куриерски фирми от компания със седалище в град Биниамина в Израел. Междинен получател на контейнерите в Гърция била компания с името „Tassos Karras S.A.”  и седалище на улица Орфеос в атинския квартал Вотаникос. Проверката на гръцката Служба за борба с трафика на наркотици и оръжие показала, че такава компания не съществува, а посоченият телефонен номер бил регистриран на името на британски гражданин, живеещ в Солун, когото властите също не успели да открият. Според информационните справки на Homeland Security Investigations престъпната мрежа от Израел изпращала оръжие в Иран в нарушение на наложеното на страната международно ембарго, като използвала Гърция като транзитна страна.

Първата пратка била разкрита на 20 декември 2012. По искане на Homeland Security Investigations гръцката служба запряла изпратена от Израел пратка, която съдържала части за военни самолети – стабилизатор за скорост на предаване (constant speed drive – C.S.D.). Според американските служби за сигурност конкретното съоръжение било произведено в САЩ от компанията Hamilton Sundstrand. Стойността му била 28 000 долара и се използвало във военните самолети тип F-4.

Втората пратка била разкрита през април 2013 със съдействието на американската Служба за разследване на вътрешната сигурност. Служители на гръцката служба конфискували пратка, изпратена от Израел с куриерската фирма Fed Ex. Като подател била посочена същата компания със седалище в израелския град Биниамина, а като получател – несъществуващата фирма в Гърция.  Разследващите открили, че съдържанието на пратката не било клапан, както се посочвало в придружаващите я документи, а един сензор на напрежението (voltage output sensor), който е част от военните самолети тип  F-14. И в този случай американската служба информирала гръцката, че частта се произвежда от американската компания Hamilton Sundstrand и е включена в списъка с боеприпасите на САЩ, поради факта, че се използва във военните самолети тип  F-14.

Междинният получател на мунициите в Гърция не бил намерен и така случаят бил архивиран в папката „неидентифицирани извършители”. По-късно, по искане на САЩ била започната процедура за предаването на конфискувания доказателствен материал на компетентните американски органи с цел те да бъдат използвани за ареста и процеса срещу едно заподозряно лице. Американските власти издирвали още от началото на 2004 именно този човек, който ръководел трафика с оръжие между Израел и Иран. На 14 ноември 2013 съдебният съвет в Атина отменил конфискуването на боеприпасите и наредил те да бъдат предадени на американските власти. Решението било издадено на 24 декември миналата година.

Категории: Криминална хроника трафик с оръжие международно ембарго Иран Израел Служба за разследване на вътрешната сигурност (Homeland Security Investigations)
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus