Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Израел отчита рязко подобрение в отношенията с Гърция

12 Октомври 2012 / 19:10:37  Анастасия Балездрова
1760 прочитания

През последните две години в Близкия Изток настъпиха събития, които се очаква да доведат до големи промени в региона. В началото на миналата година избухна Арабската пролет, Израел и Кипър откриха богати залежи на природен газ, а управляващите в Иран са повече от всякога убедени в своите ядрени амбиции.
Нестабилността и напрежението в Източното Средиземноморие и Близкия Изток, както и ролята на Гърция и Кипър в създалата се ситуация бяха обсъдени на форум, организиран от Гръцкия център за европейски и международни анализи.
Един от основните участници беше посланикът на Израел в Гърция Ари Мекел.
“Ние сме в процес на търсене на нови приятели. През последните две години отчетохме много голямо подобрение в сътрудничеството ни с Гърция и Кипър. Особено през последните няколко месеци, откакто започна мандатът на новото правителство в Атина то се развива много бързо. Вижте само колко двустранни визити на министерско равнище бяха проведени през последните няколко месеца. Мога да ви уверя, че до края на годината ще има още поне 2-3. Искаме това сътрудничество с Гърция и Кипър да се разшири и с участието на други държави, като България, Румъния и Хърватия”.
Посланикът на Израел посочи, че този обрат в отношенията на страната му с Гърция вече дава преки резултати. “Ние нямаме още официалните данни, но според известните досега приблизително половин милион израелски граждани са посетили Гърция, за да прекарат почивката си. Хората, които доскоро ходеха на ваканция в Турция сега предпочитат Гърция”.
Ари Мекел отчете и промяна в гръцкото обществено мнение към страната му. “Медиите промениха своята позиция и днес гърците имат добро мнение за Израел. Те вече гледат на страната ни като на партньор и това за нас е изключително важно”.
В анализа си за ситуацията в страните от широкия регион посланикът заяви, че се надява Арабската пролет да завърши с прилагането на действително демократични реформи в арабските държави.
Той не скри безпокойството си за това, че “някои неща, които съпътстват Арабската пролет носят големи опасности. Едно от тях е радикалният ислям. Но основният проблем е Иран в ролята на ядрена сила. Проблемът с ядрените им амбиции не е само проблем на Израел, а на целия свят. Тази страна се ръководи от фанатизирани аятоласи. Кой би могъл да им се довери, че няма да използват ядрената енергетика за военни цели?”.
Според посланика Палестинският въпрос е на път да бъде решен и Израел подкрепя това. “Но той далеч не е основният в Близкия Изток. По-сериозни са етническите конфликти, несправедливото разпределение на благата, липсата на демокрация”. Той посочи по отношение на решаването на Палестинския въпрос: “Ние сме позитивно настроени, въпреки че палестинската страна е раздвоена между Махмуд Абас и Хамас. Готови сме да преговаряме с тях за всичко, дори и за Йерусалим и заселниците”.
В заключение посланик Мекел посочи, че откриването на природен газ от страна на Израел ще създаде нова база за развитие на икономическите отношения чрез създаването на станции за втечняване на газта и други проекти.
Посланик Георгиос Айфандис представи позициите на основната опозиционна партия СИРИЗА в качеството си на дипломатически съветник на лидера на партията Алексис Ципрас.
Той заяви, че събитията в Сирия са изключително опасни, особено ако режимът на Башар ал Асад бъде срутен от още по-опасни от него сили. Според него евентуално раздробяване на Сирия ще бъде негативно преди всичко за Израел. “Възможна намеса на Израел ще бъде важна за събитията. Но докато Палестинският въпрос остава нерешен напрежението няма да намалее”.
Дипломатът заяви, че в СИРИЗА са резервирани към военното сътрудничество между Гърция и Израел. “Първо, защото не ги познаваме. И второ, защото така излагаме самите себе си на опасност. Евентуално военно сътрудничество между Гърция, Кипър и Израел ще ни постави в полезрението на Иран. А Гърция в момента не е подготвена, за да се справи с подобна опасност”.
Айфандис изрази притеснението на Левицата за гръцката външна политика. “Загрижени сме за тактиката, която води до тайни преговори. Досега “купувахме” политическо време от Турция. Резултатите не бяха позитивни. А сега стигнахме до висшия съвет за гръцко-турско сътрудничество. Но в крайна сметка кой има полза от него? Дали правителството в Атина, което приема да бъде осмивано от всеки Томсен е в състояние да защити националните интереси?”, заяви той и подчерта, че резултатите от “преговорите при закрити врати” няма да са обвързващи за едно бъдещо правителство на СИРИЗА.
Според левите последната надежда за развитие на Гърция е оползотворяването на енергийните залежи. “Нашата цел трябва да бъде опазването на тези източници, за да успеем да излезем от днешното състояние”.
Сред участниците беше и бизнесменът и собственик на една от водещите строителни компании в Гърция “Миханики”, Продромос Емфиендзоглу. Той съсредоточи презентацията си в исторически данни за кюрдите, които успяха сложат под свой контрол един регион след падането на режима на Садам Хюсеин в Ирак.
Бизнесменът заяви, че Арабската пролет може да доведе до големи промени в границите на арабските страни със създаването на самостоятелна кюрдска държава. “Това бе представено преди две години с карта, публикувана в списанието на американската армия. Авторът на статията посочваше, че днешните граници на държавите в Близкия Изток са били начертани от Запада според неговите интереси и това не може да остане така завинаги”. Изненадата дойде в края на изказването му, когато обяви, че след година ще отпътува за град Абил в северен Ирак, за да учреди клона на “Миханики” в Кюрдистан.
Особен интерес предизвика изказването на специалиста по международни отношения и военен анализатор, д-р Атанасиос Другос.

Категории: Политика международни отношения Израел Кипър сътрудничество Арабска пролет Иран
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus