Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Изпълнителният директор на агенцията по приватизации подаде оставка

20 Юли 2012 / 14:07:25  GRReporter
1263 прочитания

Оставка подаде изпълнителният директор на Фонда за оползотворяване на държавното имущество Костас Митропулос. Според източници от премиерския кабинет това негово действие улеснява правителството в намеренията му да смени състава на управителния съвет на фонда.

Костас Митропулос се очаква да подаде официално оставката си в понеделник. Към нея той ще приложи доклад за свършеното по време на мандата си. Като причина за нея се очаква да изтъкне липсата на допирни точки с новия кабинет.

„Напусна, защото знаеше, че ще си отиде”, е бил коментарът на сътрудници на Андонис Самарас, които вече обсъждат имената на потенциалните приемници на Костас Митропулос и бившия председател на фонда Янис Кукиадис. Той подаде своята оставка веднага след изборите.

В интервю за Dow Jones Newswires преди няколко месеца Костас Митропулос бе посочил, че програмата за приватизации ще се забави и няма да постигне целите си, понеже продължителната политическа криза е засилила несигурността за бъдещето на Гърция в еврозоната. Той допълни, че целта на държавата да си набави от приватизации 3 милиарда евро до края на годината е невъзможно да бъде изпълнена. Както GRReporter писа в началото на юли, по време на организирания от списание Economist форум в Атина той се оплака, че заради изборите последното заседание на управителния съвет на фонда е било през април.

Някои източници твърдят, че правителството залага особено на фонда за оползотворяването на държавното имущество, а през следващата седмица ще се проведе съвещание на лидерите на трите партии от правителствената коалиция, на която ще се обсъдят не само приватизациите, но и приемникът на Костас Митропулос. През последните дни се засилиха слуховете за името на новия изпълнителен директор на фонда. Някои източници спрягаха за тази позиция бившия финансов министър от правителството на Костас Караманлис, Янис Папатанасиу.

Но до момента новото правителство не е показало намеренията си. Според източници принизяването на значението на фонда през изминалите дни е имало за цел единствено да подрони лично Костас Митропулос. Други обаче смятат, че офанзивата е била насочена срещу фонда като цяло.

Преди няколко дни премиерът Андонис Самарас взе решение за създаване на специална дирекция за приватизациите, като работата й ще се следи лично от него. За ръководител бе назначен неговият икономически съветник и преподавател в Солунския университет Янис Мурмурас. На практика Андонис Самарас копира действията на турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, който веднага след поемането на премиерския пост назначи заместник-министър за приватизациите, който докладваше за действията си лично на него.

Според коментатори това е ясен признак, че фондът ще остане на второстепенна позиция, а водещата роля в приватизациите ще поеме премиерският офис, вероятно заедно с министрите на финансите и развитието, Янис Стурнарас и Костис Хадзидакис. 

Категории: ПолитикаИкономика приватизации фонд за оползотворяване на държавното имущество оставка изпълнителен директор правителство
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus