Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Износът на праскови расте, въпреки руското ембарго

01 Септември 2014 / 15:09:20  GRReporter
978 прочитания

В крайна сметка износът на праскови от Гърция е увеличен въпреки руското ембарго. Според данни, коментирани по време на днешното заседание на Координационната комисия по експорта под председателството на заместник-министъра на развитието Нотис Митаракис, тази година износът на праскови до момента възлиза на 141 000 тона, спрямо 112 000 тона миналата година, като само 1 000 тона са били насочени към програмата за вътрешно потребление. Въпреки всичко това, приходите на производителите на праскови изглежда ще бъдат намалени, тъй като руско-украинската криза засилва натиска върху цените, отчетен от началото на 2014.

За да осигурят някакво решение за гръцките земеделски продукти министерствата на развитието и външните работи ще се опитат в рамките на 2014 да подпишат договори за взаимно признаване със страни като Индия, Китай и Корея.

Освен прасковите, кризата, и като цяло ситуацията на руския пазар със значителния спад на рублата спрямо еврото, има сериозни последствия върху износа на гръцки кожени изделия, а освен това е намалял броят на руските туристи, посетили Гърция – от 1,3 милиона миналата година до 1,2 милиона през тази година.

Междувременно от днес започват обществените консултации, обявени от министерството на развитието, във връзка с проектозакона за намаляване на бюрокрацията при износа. Както бе отбелязано по време на днешното заседание на Координационната комисия по експорта, от следващия месец започва да действа електронният сертификат за износ. Също така стана ясно, че във връзка с целта на правителството да се намали времето за износ с 50%, а цената с 20%, през 2013 е постигнато намаление от порядъка на 17% при времето за износ и от порядъка на 7,8% при цената.

По отношение на общия размер на износа се смята, че тази година той ще остане стабилен достигайки 27 милиарда евро.

 

 

 

Категории: икономика износ праскови рускоукраинска криза министерство на развитието
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus