Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Износът на фета расте, вътрешното потребление намалява

05 Ноември 2012 / 19:11:09  GRReporter
1595 прочитания

Скок в търсенето на фета сирене в чужбина установиха от Съюза на животновъдите в Гърция в първото шестмесечие на тази година. Според оповестените данни в Украйна са консумирали над 200% повее гръцка фета през 2012 в сравнение с миналата година. Повишено потребление се забелязва и в Обединените арабски емирства (+108%), Ирландия (+66%) и Австралия (+60%). Общо износът на фета през 2011 е достигнал количества от 34 хиляди тона, като отбелязва ръст от 3% в сравнение с 2010. “Стойността на износната фета през изминалата година достигна 182 милиона евро и печалбата се повиши с 2% в сравнение с 2010, когато приходите достигнаха 178 милиона евро”, заяви пред Имерисия председателят на съюза Панайотис Певеретос.

Около 40% от експорта на гръцкото бяло сирене е насочен към Германия, която остава основен външен пазар за местните производители. След нея идва Великобритания с 14% пазарен дял, Италия с 12% износ, а за важни пазари с перспектива за растеж се смятат Швеция, Кипър, Австрия, САЩ, Франция, Швейцария, Белгия и Канада. Фетата представлява между 70% и 76% от износа на млечни продукти.

Въпреки по-високият интерес към гръцката фета в чужбина, ситуацията на вътрешния пазар в момента не е особено благоприятна. След силния ръст на производството между 2006 и 2009, в последните три години секторът отбелязва спад. Цената на производство на единица продукция се е увеличила чувствително, което е довело до затварянето на много от по-малките мандри. Вътрешното потребление също отбелязва спад със задълбочаване на кризата. През 2010 са били произведени общо около 102 хиляди тона продукция, а през 2011 производството е спаднало на малко над 92 хиляди тона фета.

“Сериозният спад в производството на фета се дължи и на факта, че миналата година бе произведено около 50 хиляди тона по-малко овче мляко”, казва Певеретос. Той пояснява, че цената на производство е засегната от повишаването на цените на животинските храни на международните пазари. Много от животновъдите е трябвало да работят на загуба, за да поддържат фермите си, затова са се преориентирали в други сфери на селското стопанство. В резултат на това спада на общото производство на фета тази година се очаква да бъде над 10% в сравнение с 2011.

Това, на което залагат днес производителите е, че в Гърция се увеличава тенденцията да се закупуват продукти местно производство, както и да възможностите, които дават пазари като руския, японския, индийския и китайския. Това са страни с висок икономически растеж и с пазар, на който се търсят висококачествени храни с установен географски произход. Производителите в страната настояват държавата да упражни по-сериозен контрол върху вноса на бели сирена от чужди страни, като се отбелязва произхода на продукта както на етикета, така и в менютата на ресторантите. Гърция защитава името “фета”, като чисто гръцки продукт и иска да се разграничава от други бели сирена, произведени извън страната.

Категории: ИкономикаПазари фета износ Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus