Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Измами за над 1 милион евро в Икос Навту

05 Ноември 2013 / 19:11:57  GRReporter
1041 прочитания

Служителка на Икос Навту (Организацията за медицинско обслужване на моряците), преместена в министерството на образованието, изглежда е главното действащо лице в крупната финансова измама срещу Организацията, разкрита от Службата за борба с икономическите престъпления и предадена вече на правосъдието. Във връзка със случая са задържани 6 души, четирима от които са заловени на местопрестъплението по време на получаването на сумата от 200 000 евро в белязани банкноти от собственик на частни клиники.

По-конкретно, както става ясно от съдебната преписка, задържаните се опитали да присвоят близо 1,1 милиона евро, използвайки фалшиви документи за изплащане на задължения, които вече били погасени от Икос Навту. 46-годишната служителка, синдикален лидер, изглежда се е свързала с бизнесмена, когото познавала от работата си в Икос Навту, и му предложила да получи незаконните плащания, а впоследствие да ги раздели с нея и други замесени лица. Въпросният бизнесмен обаче се обърнал към властите, и с прокурорска заповед на негово място бил поставен служител на Службата за борба с икономическите престъпления, който се представил за счетоводител на бизнесмена, за да води преговорите.

«По телефона с мен се свърза Дз. Г., която работи в Икос Навту, и която познавам от предишно сътрудничество във връзка с плащане на дължими суми на Организацията към моята фирма. В този телефонен разговор тя поиска да се срещнем. (...) Предложи ми да ми бъдат платени отново просрочени платежни нареждания, които вече бях подал за изплащане в Икос Навту», посочва бизнесменът пред властите. «По време на срещата ни Дз. Г. заяви, че има необходимите връзки в Икос Навту, по-конкретно използва израра “там са моите хора”, и ми каза, че има един кашон със “забравени” фактури от 2011 и 2012 в склад на Националната Организация за предоставяне на здравни услуги, за които има възможност да плати втори път, въпреки че вече са изплатени», се твърди в документа, предаден на Службата за борба с икономическите престъпрения и включен в съдебната преписка. «Служителката заявила, че може да осъществи въпросното плащане по посочена от бизнесмена банкова сметка», се казва  още в документа. На друго място пък се споменава, че «го е уверила, че доказателствата, които го уличават, ще изчезнат, тъй като Икос Навту ще бъде подпален».

Освен внедряването на агент под прикритие, властите са разпоредили подслушване на замесените лица, както и видеозаснемане на срещите с бизнесмена и служителя на Службата за борба с икономическите престъпления.

От записаните разговори става ясно, че щетите за държавата може да са много по-големи от 5 милиона евро.

С: Поискали сме 5 милиона, за да платим на клиники, и ще поискаме през октомври още. Л: И още. Т: За следващото. С: Ти, аз искам да платим... Да направим цялата работа в рамките на 5 милиона, които веднага щом ги взема... Т: През октомври. С: И ти планирам второто. Л: И задържам част от 5-те милиона.

След като разговарял с властите и с подкрепата на агента от Службата за борба с икономическите престъпления, бизнесменът направил това, което му казали задържаните, за да вземе парите от Икос Навту. Когато в крайна сметка получил първите пари в един банков клон, си определил среща със сочените за извършители, за да им даде половината, както се били договорили. Парите били белязани и предадени на 1 ноември на служителката и още един обвиняем в клиниката на бизнесмена. Двамата били задържани на излизане от клиниката. Други двама души, чакащи в автомобил близо до клиниката, също били задържани, както и други двама, но на други места.

 

 

 

Категории: Икос Навту злоупотреби задържани Служба за борба с икономическите престъпления
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus