Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Измамени инвеститори за малко да линчуват Павлос Псомиадис

10 Декември 2010 / 15:12:39  GRReporter
2084 прочитания

Десетки граждани, пострадали от инвестиционните програми на Аспис Прония се събраха днес пред съдебния комплекс Евелпидон, където президентът и управляващ директор на групата компании Павлос Псомиадис трябваше да даде показания пред следовател.  От линч го спасиха само силите за борба с масовите безредици, които охраняваха кабинета на следвателя. Въпреки това не бе възможно да се завърши процедурата и следователят отложи изслушването за неопределено време.
    Павлос Псомиадис беше арестуван във вторник в дома си в атинското предградие Халандри, след като негов бивш сътрудник информира властите, че скандалният бизнесмен се готви да напусне страната. На съпругата му и дъщеря им Олга, която също работи в Аспис Прония също е наложена забрана да напускат Гърция, а имуществото им е под запор.
    През септември 2009 Надзорният орган за частното застраховане в Гърция реши да закрие 5 от компаниите в групировката, основана и управлявана от предприемача, а след няколко месеца същото се случи и с още една от компаниите му Commercial Value. Павлос Псомиадис се опита да заблуди властите с фалшива банкова гаранция на стойност 500 милиона евро, издадена от банка HSBC, но бе своевременно разобличен. Така дойде началото на края на 20-годишната му империя, която се състои от 17 компании с дейност в областта на застраховането, банковото дело, борсата и недвижимите имоти, в която работят 2000 административни служители, 4500 застрахователи, 1200 агенти и посредници и чиито клиенти надхвърлят 1 100 000 души в Гърция, Кипър, Албания, Германия и Швеция.
    Един истински Остап Бендер на гръцкия застрахователен пазар
    Павлос Псомиадис започва кариерата си през 1968 година като сътрудник на застрахователната компания Alico, гръцкият бранш на американския гигант AIG. За пет години от 1971 до 1976 работи в компанията Interamerican на другото голямо име на гръцкия застрахователен пазар Димитрис Кондоминас. В периода 1976 - 1981 е президент на Transamerica Ltd. Големият момент в живота му идва през 1986 година, когато става мажоритарен собственик на компанията Аспис Прония като изкупува дела на Александрос Табурас, който се оттегля от компанията. Още следващата година започва разрастването на групировката, като се основават банка Аспис и още три инвестиционни компании. През 1993 година Аспис Прония изкупува компанията Aegon, а през следващата година и застрахователната компания Илиос. Учредява се още една инвестиционна фирма в същата групировка.
    В следващите години Аспис Прония и банка Аспис са вписани в регистъра на Атинската борса, а президентът на империята продължава устремно да купува и основава нови фирми и фондове с един единствен предмет на действие - инвестиране, застраховане и банкови услуги. Една компания от групировката купува друга, трета изкупува акциите на първата, а четвърта инвестира в увеличаването на уставния капитал на втората. Схемата на империята става толкова сложна, че дори и самият й управляващ директор не може да се ориентира коя компания какво притежава и на коя е притежание.
    През 2003 година обаче Павлос Псомиадис успява да постигне нещо, което със сигурност ще се изучава в учебниците по икономика в Гърция. Основаната от него компания Аспис Капитал с уставен капитал 60 000 евро само за три години издава бонове на стойност 8 милиона евро, които е продава на инвеститори за 55 милиона евро. Съвсем заслужено боновете носят името Псомиадис. Трудностите започват през 2007 година, когато гръцкото министерство на развитието глобява групировката с 1 милиона и 300 хиляди евро, заради пенсионния пакет Mega Asset, който не отговаря на законите на страната, но пък за сметка на това носи впечатляващата лихва от 6 процента. Не след дълго идва и ново предупреждение на министерството на развитието след официалната жалба на бивш отговорен служител на Аспис Прония, който твърди с доказателства, че на практика капиталите на групировката са несъществуващи.
    Оттук нататък събитията се развиват със светкавична бързина. Надзорният орган на частното застраховане задължава друга застрахователна компания от групировката Commercial Value да увеличи уставния си капитал с поне 90 милиона евро, за да закърпи дупката в платежоспособността си. Следва подобно изискване и до цялата Аспис Прония и така стигаме до фалшивата банкова гаранция от HSBC.
    “Целта ни не е просто да бъде осъден Псомиадис. Искаме хората да си върнат парите”, заявява пред гръцкото интернет издание Nextdeal Никос Кехайоглу, член на комитета на пострадалите от застрахователните дейности на Аспис. Той припомня, че ужилените са над един милион души и насърчава всички те да подадат съдебни жалби, за да може да окажат натиск върху правителството да вземе някакви мерки. Според Никос Кехайоглу скандалът с Аспис е по-голям от скандалите с атонския манастир Ватопед или с черната каса на Сименс.  
 

Категории: Павлос Псомиадис измамени инвеститори Аспис Прония следствие застраховане
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus