Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Измама за над шест милиона евро от образователен център

14 Януари 2013 / 18:01:19  GRReporter
1000 прочитания

22 души свързани с център за следгимназиално образование ДОМИ са подсъдими за източването на 6,3 милиона евро от най-големия социално-осигурителен фонд ИКА. Скандалът гръмна след като ръководителят на ИКА Робертос Спиропулос подаде жалба в Атинския съд срещу образователния център.

Според жалбата управлението на ДОМИ са създали схема за източване на средства от държавата с фирми-фантоми, които са предоставяли несъществуващ персонал за извършване на услуги. В същото време стотици редовни служители в образователния център са работили без да им се покриват полагаемите вноски за социално осигуряване, както е по закон, съобщава Вима. Парите от фалшивите фирми са отивали в частни сметки на членове на управителния съвет на центъра.

След прибиране на средствата, някои от фирмите-фантоми са обявявали фалит, а други са издавали документи за пускането на пенсии на несъществуващи служители. Несъответствията в системата са били установени след разследване на контролните служби на социално-осигурителния фонд, който алармира обществеността за измамата.

Само преди седмица друг подобен скандал гръмна в Гърция. Известният частен образователен център – ИЕК КСИНИ също се е оказал витрина за източване на средства от държавата. В този случай управлението на образователната институция е представяла фалшиви данъчни декларации, за да получи държавно финансиране за дейността си. Срещу собственикът и генерален директор на КСИНИ Софоклис Ксинис е образувано наказателно дело за финансова измама и е издадена забрана за напускане страната. Прокуратурата е повдигнала същите обвинения и срещу съпругата на Ксинис, Атина и срещу дъщеря му Катерина. Освен фалшивите данни, които са били подадени на данъчните, образователният център дължи на социално- осигурителните фондове за не внесени осигуровки над 700 хиляди евро.

Разследването срещу КСИНИ започва през април 2012, след като група служители от образователния център подават жалба срещу работодателите си в комисията по надзор на публичната администрация, в прокуратурата и до финансовото министерство. В жалбата се казва, че са били заплашени от управлението, съобщава Елевтротипия. Те са били предупредени, че ако предприемат мерки и дадат гласност на факта, че работят години без да им се плащат социални осигуровки ще бъдат санкционирани. Ръководителите на центъра са ги предупредили, че ако тръгнат да си търсят правата по съдебен път, не само ще бъдат уволнени, но няма никога повече да си намерят място в системата на частното образование.

Служителите твърдят, че само 35% от заетите в холдинга на КСИНИ из цялата страна са осигурени здравно и пенсионно. Останалите служители са работели с обещанието, че един ден ще бъдат осигурени, без уточнения кога. В момента тече данъчна проверка на десетте най-големи частни образователни институции в Гърция и очакванията на специалистите са, че нарушения ще се установят и в сферата на висшето образование.

Категории: Криминална хроника образователен център измама
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus