Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Измама за 17 милиона евро в туризма на остров Крит

05 Март 2014 / 20:03:44  GRReporter
916 прочитания

Гръцката полиция разби престъпна мрежа, успяла да открадне 17 милиона евро от държавата и бизнесмени от туристическия сектор.

До момента властите са арестували шестима души, сред които един известен адвокат от Ираклио, двама бизнесмени, един журналист – държавен служител, един бизнесмен от Агиос Николаос и още един участник от Месара. Според гръцки медии списъкът включва още журналисти, бизнес консултанти и бизнесмени.

От известните досега данни те са заловени за измама в ущърб на държавата и бизнесмени в областта на туризма. Смята се, че щетите за държавните каси са в размер на 3 милиона и за бизнесмените – 14 милиона евро.

Според източници през 2010 членовете на мрежата учредили пет фиктивни фирми, които представили на бизнесмени от сферата на туризма с високи задължения към държавата. Фирмите се ангажирали да изплатят техните задължения и в замяна да получат част от печалбите им.

Разследването показало, че участниците в мрежата не са изплатили нито цент за да покрият трите милиона евро, които бизнесмените дължали на държавата. В много случаи издавали фалшиви чекове, а в същото време взели от печалбите им сума равна на 14 милиона евро.

Разследващите органи започнали да наблюдават членовете на мрежата от лятото на 2013. За целта бил създаден специален отряд за борба с организираната престъпност, който работел в полицейското управление в град Ираклио на острова. „Конкретната група бе сформирана, за да може разследването да се проведе под пълна секретност. Поради опасенията за изтичане на информация членовете на групата информираха само полицейския управител на област Крит и главния щаб на гръцката полиция”, твърдят добре осведомени източници пред гръцки медии.

За залавянето на участниците в престъпната група спомогнала информацията, събрана с апаратура на гръцката служба за контраразузнаване. Проследените телефонни разговори показали както самоличността на измамниците, така и начина им на действие.

Освен арестуваните шестима души полицията продължава да издирва още двама основни участници в мрежата и  деветима техни сътрудници, сред които е и един чужденец.

Властите имат данни, че престъпната група е започнала дейността си още през 2006. Срещу участниците е заведена досъдебна преписка за извършени углавни престъпления.  Заслужава да се отбележи, че групата е планирала да разпростре незаконната си дейност и в други държави и дори се готвела да открие фирма в България. 

Категории: Криминална хроника измама престъпна група Крит бизнесмени туризъм
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus