Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Излизането от еврозоната ще е катастрофа за гръцката икономика

14 Януари 2010 / 19:01:30  Виктория Миндова
932 прочитания

Излизането на Гърция от еврозоната би било катастрофално за съдбата на държавата според  Янос Пападониу, бивш министър на икономиката и финансите и професор Янис Стурнарас, директор на Института за икономически и индустриални изследвания. Широко обсъжданият въпрос за проблемите на гръцката икономика и как те рефлектират върху целостта на еврото са обект на широк публичен дебат както в страната, така и в чужбина. На представяне на книгата „Силата на еврото – десет години по-късно” двамата специалисти представиха своята гледна точка за възстановяването на финансовата стабилност на Гърция.

Икономическите специалисти категорично опровергаха разпространеното в публичното пространство мнение, че Гърция трябва да излезе от еврозоната. Янос Пападониу и Янис Стурнарас подчертаха, че въвеждането на единната европейска валута е била важна крачка за сближаване на страните от Европейския съюз и от особена полза за по-малките икономики като тази на Гърция. Загубите за местната икономика от евентуално връщане на драхмата биха били много по-големи, то колкото прилагането на по-ефективни ограничения в държавните разходи. Друга мярка, която правителството трябва да предприеме е оползотворяването на отпуснатите европейски субсидии. Янис Стурнарас  подчерта, че за периода 2010-2013 година Гърция има възможност да усвои 26 милиарда евро по Програмата за стратегическо развитие, които нарече „подарък” за финансовото оздравяването на страната и добави: „Възможности съществуват, трябва само да се възползваме от тях.”

Стурнарас е категоричен, че синхронизирането на икономическата политика на Гърция с целите и задачите на останалите държави в еврозоната ще доведе до желаната финансова стабилност на вътрешния пазар. Янис Пападониу заяви: „Като член на Европейския съюз и еврозоната, Гърция трябва коректно  да изпълнява своите задължения към европейските си партньори. Щом се възползваме от привилегиите на страна-членка на  ЕС, трябва да изпълняваме и поетите от нас задължения.” Според бившият министър на икономиката решение на основните проблеми с държавния дефицит и размера на външния дълг може да се достигне чрез оптимизиране на държавните разходи и стриктно прилагане на оздравителните мерки. Част от препоръките на Пападониу към новото правителство на Георгиос Папндреу са за възвръщане на конкурентоспособността на пазара и освобождаване от монополите професии в страната. Добра приватизационна програма и инвестиции в образованието и човешките ресурси на Гърция ще спомогнат за по-бързия изход на страната от икономическата криза.

 „Силата на еврото – десет години по-късно” проследява хода на единната европейска валута и дава конкретни предложения за оптимизирането на финансовата ефективност на Европейския съюз в бъдеще. В книгата са представени германския и френския модел на икономически управление, които в крайна сметка имат една обща цел – силна Европа със стабилна единна валута. Съавтори на изданието са бившия министър-председател на Франция Лаурен Фаиус, заместник-министър на Германия  Николет Кресел, бившия министър на икономиката и финансите на Гърция Янос Пападониу и Янис Стурнарас  директор на Института за икономически и индустриални изследвания в Атина.

Категории: ПолитикаИкономикаЕвро
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus