Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Изкуството да напишеш обява за работа

10 Февруари 2012 / 17:02:11  Иван Петков
5185 прочитания

Бил съм и от двете страни - като човек, търсещ работа, който изчита множество обяви, както и в позицията на човек, който пише обяви, за да открие възможно най-добрия кандидат за дадена позиция. Тази статия е опит да синтезирам своя опит и да го споделя във възможно най-кратък, ясен и разбираем вид. Най-важното по темата ще го кажа още в самото начало, като обясня, защо в заглавието присъства думата "изкуство". Обявата за работа е особен "жанр творчество", защото в сравнително малък обем трябва да се кажат много неща, да се заинтригуват точно хората от целевата група специалисти, сред които търсим, обявата да се отличи по някакъв начин сред другите обяви, и още, и още. Видно е, че не е толкова просто да се напише една добра обява за работа. Или поне не е толкова просто, когато става въпрос за набиране на квалифициран персонал, който е дефицитен, дори и в моменти на криза. Дори и по време на криза има области, в които е трудно да се наеме добър специалист. 

Набързо ще изредя стандартните части, които могат да присъстват в една обява за работа, а те са:

  • Информация за компанията
  • Профил на търсения кандидат
  • Естество на работата
  • Какво предлага компанията (условия на труд)
  • 'Техническа' информация, свързана с процеса на кандидатстване: референтен номер на обявата, какви документи се изискват, срокове за кандидатстване, начини за кандидатстване (задължително по е-мейл или чрез съответния сайт, за набиране на персонал), конфиденциалност на информацията и условия за обратна връзка (кои от кандидатите ще бъдат уведомени - най-честа практика е само одобрените по документи) и т.н.
  • Някаква допълнителна информация, в случай, че има нужда от такава.

Подредбата на горните части не е задължително да е точно такава, още повече, че различните сайтове, в които публикуваме обявата имат собствена структура, която да се следва. 

Обем. всичко необходимо, което искаме кандидатите да знаят за нас и което смятаме, че ще ги привлече, което и да отсее в някаква степен най-точните кандидатури. Една прекалено дълга и описателна обява със сигурност ще загуби вниманието на кандидатите някъде по средата и рискува да не подчертае най-важните моменти, над които искаме да наблегнем. Една прекалено къса обява губи своята информативност и носи същия нежелан ефект. За целта, добре е да се подчертаят предимствата, които ще ни накарат да предпочетем един кандидат, пред друг. 

Клишета. Има стандартни изрази, които е трудно да не използваме. Но със сигурност има клишета, които е задължително да не използваме. Като се замисля, обяви, които са като шаблон привличат кандидати и по-скоро CV-та, които са по шаблон. Това е така, защото обявата буквално се губи сред много други. Но дори и количеството на обяви да е намалено и конкурентните обяви, насочени към същата целева група специалисти да са по-малко, то клишетата най-малко не способстват за добрата информативност на обявата. Съвет: Клишетата могат да бъдат избегнати с известна доза описателност и оригиналност. С уговорката да не се прекалява, за да не се загуби фокусът на обявата. Обявата трябва да е отличаваща се, а не прекалено екстравагантна и поради това - неразбираема. 

Швейцарско ножче. Така съм нарекъл обявите, които търсят "широк специалист", но толкова широк, та част от изискваните умения нямат отношение към естеството на работата му. Ако все пак търсим някакви допълнителни умения, можем да ги упоменем като допълнително изискване, което не би било фатално, ако отсъства. Разбира се, не трябва да се прекалява.  

Яснота. Може би това е най-важното нещо. След като кандидатът прочете нашата обява, да е наясно в основни линии в каква фирма кандидатства, за каква позиция, какво се изисква от него, какво ще получи от фирмата, как ще кандидатства и до кога да очаква евентуална покана за интервю. Ако това липсва, независимо колко добре във визуално отношение изглежда обявата ни, колко е оригинална и отличаваща се, то тя не си е свършила работата. 

И накрая въпросът, който промени виждането ми към писането на обява за работа: "Ако прочета тая обява, бих ли кандидатствал по нея?" Разбира се, че обявата не трябва да отговаря само на вашите очаквания и критерии, но ако дори вие смятате обявата за безинтересна, тогава какъв е смисълът от нея? 

Генерален съвет: Ако една обява не е изпълнила целта си, направете кратък анализ и сменете нещата, които смятате, че могат да се подобрят. Очевидно е, но често пъти, калъпът, в който влизат обявите за работа дълго време влачи след себе си практики, които са меко казано с неясен резултат, но пък имат учудваща популярност.  

В крайна сметка, правилата са по-скоро насоки с практики, които са се доказали в определен период от време, а не твърди рамки. Ако една обява успява да попадне на точните хора, които търсите няма значение дали отговаря на препоръки и правила. Както се казва, важно е не каква е котката, черна или бяла, а дали лови мишки.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus