Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Изключиха Михалис Лиапис от Нова демокрация

19 Декември 2013 / 18:12:15  GRReporter
1653 прочитания

Михалис Лиапис вече е минало за Нова демокрация, съгласно решението на Централната комисия по етика на партията.

По-конкретно бившият министър на транспорта бе заличен от регистрите на Нова демокрация заради неетично поведение, нарушавайки редица разпоредби в устава на партията. Според източници, решението за отписването на Лиапис е взето по време на извънредно заседание късно вечерта в сряда, само няколко часа след като премиерът обяви край на привилегиите за депутати, извършили нарушения.

Андонис Самарас нареди на министъра на правосъдието Хараламбос Атанасиу да бъде подготвена наредба, според която депутатите (действащи или пенсионирани), признати за виновни за определени престъпления с голямо обществено значение, ще бъдат лишавани от всички предвидени привилегии, свързани със статута им на депутати.

Съобщението на пресслужбата на Нова демокрация:

«С решение, взето вчера, Централната комисия по етика на Нова демокрация заличава от регистрите на партията Михалис Лиапис за неетично поведение, съгласно предвиденото в Устава на партията».

Припомняме, че бившият министър на транспорта не се яви на процедурата по изслушването му, а бе представляван от адвоката си, който поиска и получи отлагане на делото за 30 декември без призоваване на обвиняемия. Според твърденията на адвокат Сотирис Карамангиолис, неговият клиент се намира в чужбина и затова не е могъл да се яви в съда. Според източници, става дума за планирано отдавна посещение в Катар. Едновременно с това адвокатът спомена за здравословен проблем (аневризма), който в случай на силен стрес причинявал на клиента му конгестия.   

Неявяването в съда на бившия министър допълнително нагнетява отрицателната атмосфера, създадена след като станаха ясни нарушенията, в които е обвиняван. Прави впечатление фактът, че докато първоначално бе поискал и получи дата за разглеждане на делото му, показвайки при това и разкаяние, днес, когато делото тръгна, той избра да не се явява в съда. И всичко това от един човек, който е бил министър на транспорта и в продължение на години важна фигура в правителството.

Делото срещу бившия депутат е свързано с обвинения за издаване на фалшиво уверение и фалшификация, а административните глоби – с факта, че джипът му не е бил застрахован, и че без необходимото разрешително е имал теглич и матирани предни стъкла. Става въпрос за случай, който разбуни гръцкото общество и предизвика смут сред управляващите и особено в редиците на Нова демокрация.

Обвинителният акт и глобите

До новата дата на делото Михалис Лиапис трябва да представи застрахователната полица на автомобила си, както и дубликати от документите за платен данък на луксозния му джип от 2003 до днес.

Джипът VW Touareg на Михалис Лиапис

Също така той трябва да представи и квитанции за плащането на трите административни глоби, наложени му от пътна полиция по време на прочутата проверка на булевард „Артемидос“ в квартал Луца.

Според адвоката на Лиапис, клиентът му е платил предвидените суми за покриването на застраховката, а глобите, платени от бившия министър се отнасят до:

1) акт за липса на застраховка на автомобила (500 евро)

2) матирани стъкла и теглич без съответните разрешителни (120 евро, с автоматично редуциране с 50%, поради факта, че не са изтекли 10 дни)

3) застрахователни полици със задна дата.

Михалис Лиапис е получил обратно регистрационните номера и талона на автомобила си, без да плаща глоба, тъй като данъците за 2013 били платени надлежно, както посочи неговият адвокат. Освен това стана ясно, че бившият транспортен министър ще плати данъците и за 2014 в знак на добра воля.

«Установени са над 4 000 подобни случаи»

Над 4 000 са случаите на собственици на МПС, които, за да избегнат данъците, поставят на автомобилите си фалшиви или български регистрационни номера.

Поради тази причина в следващите дни и седмици инспекторите от Службата за борба с икономическите престъпления се очаква да започнат посещения по домовете, в опит да установят дали автомобилите, чиите регистрационни номера са върнати, са спрени от движение там, където са посочили техните собственици.

Повод за проверките стана фактът, че в последно време е установено, че все повече гръцки граждани, върнали регистрационните си номера, посещават съседна България, създават виртуална фирма, внасяйки само 300 евро, и после поставят на автомобила си български регистрационни номера. В резултат на това гръцката държава губи стотици хиляди евро от данъци.

Мобилизацията на „рамбовците“ от Службата към финансовото министерство започнала преди около месец, когато след мащабна акция, осъществена в периода 25-28 октомври 2013, нейни служители съвместно с полицаи спрели от движение близо 80 луксозни автомобила, за да ги проверят.

Категории: Михалис Лиапис дело Нова демокрация Служба за борба с икономическите престъпления
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus