Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Изключено е участието на двама бивши министри от конгреса на Нова демокрация

24 Юни 2010 / 11:06:59  GRReporter
1494 прочитания

Изключени от списъка на участниците в редовния конгрес на опозиционната партия Нова демокрация са бившите министри Георгиос Вулгаракис и Тодорос Русопулос, които участваха в правителството на Костас Караманлис, въпреки че според учредителния акт на Нова демокрация всички бивши министри са ex officio конгресмени. Г-н Русопулос предварително обяви оттглянето си от политиката и каза, че няма намерение да участва, но г-н Вулгаракис се възпротиви срещу този категоричен акт на неформално отписване от Нова демокрация.

Осмият редовен конгрес на партията започва утре следобед в Затвореното игрище на стадион Фалиро и приключва в неделя. Конгресът ще започне с реч на лидера Андонис Самарас, а очакванията на всички членове на партията са, че ще бъде даден нов идеологически щрих, партията ще успее да се възстанови и да се ораганизира нов екип от лидери, които ще са способни да формулират и представят посланията на г-н Самарас. Трите цели, които си поставят конгресмените се очаква да предизвикат сблъсъци сред тях заради двете коренно различни схващания, които имат за постигането им.

Андонис Самарас се надява, че партията ще успее да се отвори и да предаде посланията си след големия срив, който претърпя на парламентарните избори през есента. Вече седем месеца партията не успява да се съвземе и да си възвърне обратно загубените избиратели.

Като „конгрес на оцеляването” го описа депутатът от Нова демокрация Арис Спилиотопулос. „Ние не сме съгласни с политиката през последните седем месеца. Не даваме на никого прошка. Народът направи грешка, че повярва на обещанията на ПАСОК и гласува срещу нас на последните избори” заяви г-н Спилиотопулос. На въпроса дали Костас Караманлис ще проговори или не, Спилиотопулос подчерта, че бившият министър-председател трябва сам да избере момента и мястото, за да даде изявления и че „няма от какво да се страхува. Считам, че ще затвори много усти, когато проговори. Ще говори откровенно и смело.”

Междувременно, конгресът на Нова демокрация се очаква да има блясъка на американските политически конгреси. Жълти и оранжеви щрихи ще се сливат със синия цвят на партията, а на голям екран ще бъде прожектиран и филм за историята на партията с откъси за всеки един от нейните лидери от нейното основаване до днес. Утре се очаква на 8-ия Редовен конгрес на Нова демокрация да присъстват 4 500 конгресмени и 500 наблюдатели.

 

Категории: АктуалноПолитикаконгрес Нова демокрация Андонис Самарас
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus