Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Издирват го в Германия адвокат, получавал стотици оръжия от различни европейски страни

03 Април 2012 / 16:04:25  GRReporter
1068 прочитания

Стотици огнестрелни оръжия откри гръцката полиция в апартамент в крайбрежното село Артемида до Атина. Полицаите сравняват арсенала с този на терористичната организация „17-ти ноември” и твърдят, че може да  се окаже дори по-голям. „Разтоварваме непрекъснато кутии със стотици бойни оръжия, пистолети и йиляди патрони. Те са били изпратени от европейска страна до един адвокат, който изглежда, че през последните денонощия се намира в Германия”.

Според полицаите сред оръжията има пушки МG-3, MG-42 и MP-44, някои от които се срещат много рядко. „Случаят има много прилики с разкрития миналия ноември случай на пренасяне на оръжия чрез летището. С години наред имахме информация, че в конкретния район съществува голям брой оръжия, но никога не предполагахме, че ще намерим такъв обем”, заявил високопоставен полицейски източник.

Данните сочат за собственик на жилищната сграда и получател на оръжията един 53-годишен адвокат от предградието Спата. Той е бил общински съветник, а до миналия декември - президент и спонсор на местен футболен отбор, който се състезава в 4-та група. Адвокатът е бил избран за член на общинския съвет в Спата за два мандата: от 1995 до 1998 и от 1998 до 2000. Бюлетините били независими, но кандидатите все пак имали „слаби връзки” с Нова демокрация.

Източници твърдят, че напоследък няколко бизнесмени подали оплаквания срещу него с обвинения за отправяне на заплахи и рекет във връзка с продажба на автомобили. Това е и единственият случай, в който адвокатът е разследван от правосъдието за участие в каквато и да е престъпна дейност. Жители на квартала го описват като спокоен човек, който се заемал предимно със случаи от гражданското право в района на Артемида и Спата. Футболният отбор пък никога не е създавал проблеми с предизвикване на размирици на стадионите по време на мачове. Адвокатът има три деца и е собственик на голям брой имоти в района. Сред сградите, които му принадлежат са и тези, в които се помещават полицейските служби.

Гръцките служби започнаха разследване за установяването на самоличността на хората, които са изпращали оръжията на името на адвоката в сътрудничество със съответните служби  чужбина. Те издирват и други членове на конкретната мрежа за трафик на оръжие. От полицията смятат, че възможността оръжията в Артемида да имат връзка с действията на групите, които причиняват размирици в Атина е малка. Според тях става дума за обикновен криминален случай, свързан с действията на организирани групи, в които участват гърци и чужденци.

От полицията отбелязват, че в много от разкритите до днес случаи на организирани обири са имали информацията, че използваните за тях оръжия са били доставени на извършителите от района на Артемида.

В същото време една нова организация с името „Движение 12 февруари” пое отговорността за поставянето на взривния механизъм във вагон на атинското метро в станция Егалео на 25 февруари тази годинанейните членове публикуваха манифеста в интернет.

От полицията потвърдиха, че текстът е оригинален „по една-единствена причина: Действително сред пътниците, които са излезли малко преди да се затворят вратите на последния вагон е имало едно младо момиче, точно както се посочва в текста”. Полицаите изразяват учудването си от умерения тон на манифеста, в който не се отправя предупреждение за нови удари. Въпреки това определят като обезпокоителен факта, че са взели името от датата, на която бяха подпалени около 50 обекти в Атина и бяха разрушени десетки други”.

В манифеста се посочва, че целта е била бомбата да избухне по време на маньоврата на влака, за да промени посоката си на движение. От организацията избрали метрото за цел на нападението, заради решението на неговото ръководство да затваря централните станции по време на уличните размирици.

Членовете на „Движение 12 февруари” твърдят, че принадлежат на „широкото радикално пространство” и са за провеждането на „борба по различни начини”. Те заявяват: „поставяме началото на диалог в недрата на революционното движение”.

В манифеста се посочва, че бомбата в метрото не е гръмнала, заради „дефекта на лампата”. От полицията обаче смятат, че „не това е причината устройството да не експлоадира”. Според властите проблемът е бил в запечатването на контейнера с бензин.

Те определят „Движение 12 февруари” като „нова въоръжена група с малки възможности за действие, която експериментира с нападения срещу специално подбрани цели”.

Категории: Криминална хроника оръжия адвокат Артемида бомба метро манифест Движение 12 февруари
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus