Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Изборите протичат нормално

17 Юни 2012 / 11:06:27  GRReporter
1151 прочитания

Избирателният ден в Гърция протича спокойно и без големи нарушения. Гласуването започна в 7,00 часа и ще продължи до 19,00 часа, когато телевизиите ще обявят и резултатите от exit polls. Официалното преброяване на бюлетините в Министерството на вътрешните работи ще е в състояние да даде първата представителна извадка към 21,30 часа.
    До момента най-сериозен е инцидентът в остров Закинтос, където 22-годишен мъж е изстрелял във въздуха два куршума с ловната си пушка. Стрелецът се издирва, но гласуването протича нормално. Няколко секции в столицата Атина отвориха със закъснение, тъй като членове на избирателната комисия се явиха по-късно в секциите. Става дума за дребни инциденти.

    Последните социологически проучвания от края на миналата седмица показват преднина от 2 до 4 процента за Нова демокрация, така че най-вероятно отново, както и на изборите на 6 май, тя ще е първата партия в гръцкия парламент. Социолозите обаче са много предпазливи в прогнозите поради големия процент колебаещи се. До вчера над 700 000 гърци са заявили, че все още не са решили за кого ще гласуват. Не е изключена изненада и Коалицията на радикалната левица СИРИЗА да спечели най-много гласове.
    “Андонис Самарас не може, а Алексис Ципрас не иска да управлява Гърция”, така известен политолог коментира какво ще се случи в страната от понеделник нататък. Нова демокрация и СИРИЗА ще бъдат двете най-големи партии в бъдещия гръцки парламент и една от тях ще трябва да поеме отговорността за управлението на страната. Ако това е Нова демокрация, тя най-вероятно няма да започне да прилага наложителните структурни реформи и да съкрати държавния сектор, тъй като това би означавало да се лиши от собствената си партийна клиентела. от друга страна СИРИЗА няма да иска и по всякакъв начин ще се опитва да не вземе властта, тъй като ръководството й ясно показа, че тя не е управленческа партия, а е партията на уличния протест.
    Всички анализатори са категорични, че каквото и да се случи на днешните избори, Гърция няма да се успокои и че утрешният 18 юни ще е началото на поредното действие на продължителната гръцка драма. Политическата нестабилност предизвиква още по-задълбочаваща се банкова криза в страната. Само за седмицата, предшестваща изборите между 5 и 6 милиарда евро са били изтеглени от гръцките банки. С това сумата на изтеклите влогове за периода между изборите на 6 май и на 17 юни достига 15 милиарда евро, а някои анализатори твърдят, че сумата е 20 милиарда евро.
    Банката на Гърция в сътрудничество с търговските банки обмислят стратегията си в случай на bank run - паническо изтегляне на пари в случай на опасност от излизане от еврозоната. Без да са постигнали съгласие помежду си, но най-вероятният отговор на банкерите ще е да сложат “таван” на парите, които гражданите ще могат да теглят в брой както на банковите гишета, така и от банкоматите.
 Финансистите обаче призовават да няма паника, тъй като трезорите на гръцките банки се захранват директно от Европейската централна банка и тя вече ги е “подсилила” със 100 милиарда евро. В своя статия, разпространена чрез социалната мрежа Туитър Мохамед Ел-Ериан, изпълнителният директор на най-големият инвестиционен фонд в света PIMCO предупреждава, че евентуален хаотичен GREXIT би довел до крах и на световната банкова система.

Категории: избори в Гърция Нова демокрация Сириза Алексис Ципрас Андонис Самарас банки изтичане на влогове
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus