Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ивестиции от Китай ще освежат гръцкия пазар

16 Юни 2010 / 11:06:01  GRReporter
1905 прочитания

„Китайското правителство ще подтикне китайските фирми да дойдат в Гърция и да намерят търговски сътрудници за инвестиции” заяви заместник председателят на китайското правителство Жанг Дедзианг. С подписването на 14 споразумения от икономически и търговски характер приключи посещението в Гърция на г-н Дедзианг, който беше съпътстван от 30 китайски министри и военни.

Решението на Китай да инвестира в Гърция не остана незабелязано от световните медии. Г-н Дедзианг заяви, че Китай ще подкрепи страната политически и икономически, а гръцкото правителство се постара да изтъкне важността на динамичните, икономически и политически връзки, които развива с Китай.

По време на среща в Министерство на въшните работи дипломатите подписаха 14 споразумения в сектора на телекомуникациите, мореплаването, строенето на кораби, туризма, търговската станция в Триасо, енергетиката, търговията със зехтин. Заместник министър-председателят Теодорос Пангалос още с първите си думи при срещата с г-н Дедзианг започна преговорите: „Предлагам да направим една fair deal. Да изпращаме туристи от едната държава в другата всяка година, които ще съответстват на 10% от населението”.

Китайците проявиха интерес да си сътрудничат с гърците за пренасянето на know-how по въпроси за корабоплаването, околната среда, пристанищата и като цяло по въпроси свързани с морето. Г-н Пангалос рекламира и готварските качества на филипинската си домашна помощничка, която готвела китайски ястия с критски зехтин. Той успя да убеди китайските си колеги в качествата на гръцкия зехтин, което доведе до подписването на четири споразумения за износа на зехтин към Китай.

Меморандум за сътрудничество в сферата на корабоплаването подписа министърът на транспорта на Китай г-н Ли Шенглин и министъра на икономиката на Гърция Лука Кацели. Още седем споразумения, които предвиждат създаването на общи корабоплавателни компании, корабоплаването и плащанията за предоставено право на наемане на гръцки кораби от китайски дъщерни фирми на Cosco или за използването на част от тях за превоз на товари.

Писмо за намерението за създаване на смесена компания (joint venture) беше подписано между Cosco Βulk Carriers и Cardiff Μarine на гръцкия корабен магнат Г. Икономос. Споразумения за построяването на кораби подписаха и други двама корабни магнати – г-н Георгиос Прокопиу и г-н Ев. Патерас. Фирмата на г-н Т. Бенямис подписа също писмо с намерението да построи два плюс два товарни кораби в корабостроителницата на Cosco, но и за навлото на пет нейни товарни кораба от Cosco Βulk Carriers, както и за построяването на кораб тип панамакс.

„Сигурни сме, че със силните лидери, които имате в Гърция, ще преминете през временните трудности, пред които сте изправени. Китайското правителство ще подтикне китайските големи компании да дойдат в Гърция и да намерят търговски сътрудници за инвестиции” отбеляза китайският заместник министър-председател.

 

 

Категории: АктуалноИкономикаПазариинвестиции Китай корабоплаване търговия зехтин
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus