Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Италия и Гърция готвят обща платформа за европейското председателство

29 Юли 2013 / 15:07:10  Виктория Миндова
830 прочитания

Гърция и Италия планират да създадат обща платформа за председателството на Европейския съюза. Двете страни ще оглавят последователно ръководството на съюза през 2014 и планират да синхронизират програмите си свързани с нелегалната имиграция, икономиката и енергетиката. Това стана ясно на общата пресконференция, която премиерите на двете страни дадоха в Атина, по време на посещението на италианския министър-председател Енрико Лета в гръцката столица.

“2014 ще е решаваща година за бъдещето на Европа”, подчерта гръцкият премиер Андонис Самарас. Той поясни, че неговата страна ще поеме председателството на ЕС през първите шест месеца на следващата година, а Италия ще поеме през втората част на 2014. За да се разработи общата платформа, италианският премиер покани гръцкия си колега на посещение в Рим през октомври.

Гръцкият премиер отбеляза, че нелегалната имиграция е достигнала опасни размери за европейската периферия и трябва да се създадат целенасочени мерки за нейното усвояване. Той настоя, че в последната година в Гърция е направено много за ограничаването на входа на нелегални имигранти, но проблемът за екстрадацията остава нерешен.

По отношение на икономическата криза, Лета заяви, че западноевропейците са направили сериозни грешки в миналото, но сега моментът е назрял за промяна на курса. Според него, ако външните кредитори на Гърция са били по-далновидни, сега рецесията нямаше да е толкова дълбока, а безработицата щеше да е по-ниска. Въпреки това той подчерта, че реформите и мерките за фискална консолидация трябва да продължат да се прилагат. “Надявам се, че мерките, които правителство в Гърция прие в последните седмици скоро ще започнат да дават резултат”, заяви италианският премиер. Той подчерта, че тежките фискални мерки не са самоцел, а имат за задача да поставят здрави основи на икономиката.

Самарас обясни, че тази година страната ще достигне първични бюджетни излишъци, което е решаващо за финансовото стабилизиране на страната. Той не пропусна да отбележи, че дълбоката рецесия пречи на развитието. Според него международните кредитори трябва да подпомогнат стимулирането на икономическия ръст, успоредно с прилагането на мерките за фискална консолидация, за да може Гърция час по-скоро да излезе от икономическата криза.

В областта на енергетиката ръководителите на двете страни обърнаха специално внимание на общия проект за изграждане и пускане в експлоатация на Трансадриатическия газопровод ТАП.

"ТАП е един от най-големите инфраструктурни проекти, който е осъществяван в южна Европа”, поясни гръцкият министър-председател.

“Това е огромен успех за двете страни. ТАП е един от най-големите инфраструктурни проекти, който е осъществяван в южна Европа”, поясни гръцкият министър-председател. Той добави, че осъществяването на проекта ще сложи Гърция на световната енергийна карта. Подписването на тристранния договор за изграждане на газопровода, който ще пренася азерски газ към Европа показа важността на връзките между Гърция, Италия и Албания и поставя началото на нов етап на сътрудничеството между страните от европейския юг.

Енрико Лета обърна специално внимание на дългосрочния характер на проекта ТАП. Той не само ще затвърди важността на трите страни в енергийната политика на Европа, но ще създаде сериозни синергии в следващите 20 години. “За нас политиците няма нищо по-важно от това да завещаем толкова важен проект на бъдещите поколения”.

Гръцкият премиер предаде благодарностите си на италианския си колега, че се е отзовал на поканата за посещение в Атина в момента на дълбока трагедия в Италия. Той изказа специалните си съболезнования на семействата в Италия, които са загубили свои близки в автобусната катастрофа край Авелино в района на Неапол този уикенд. 

Категории: Политика Гърция Италия ТАП газопровод председателство на Европейския съюз
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus